ATP Bus e-UpCity, lansat oficial. Autobuzul electric de la Baia Mare este rezultatul unei investiții de 25 mil. euro

Grupul ATP din Baia Mare, controlat de Mircea Cîrț, a lansat oficial pe piață e-UpCity , un autobuz electric cu o autonomie maximă de 360 km.
Robert Stan - vin, 14 mai 2021, 07:08
ATP Bus e-UpCity, lansat oficial. Autobuzul electric de la Baia Mare este rezultatul unei investiții de 25 mil. euro

ATP Trucks Automobile, compania românească producătoare de autovehicule de transport rutier și persoane, a lansat pe piață a autobuzului electric ATP Bus e-UpCity. Acesta face parte dintr-o nouă etapă a unei investiții în valoare de peste 25 de milioane de euro demarată în urmă cu patru ani.

Cu o activitate de peste 25 de ani în domeniul comerțului și reparațiilor de mașini auto, ATP Group și-a dezvoltat începând cu 2019 segmentul de producție auto. Astfel a luat naștere ATP Trucks, companie prin care s-au asamblat la Baia Mare atât basculanta cât și betoniera Truston. La acest portofoliu se adaugă acum ATP Bus cu e-UpCity.

„Demersul nostru, ca producători, de a viza și produsele cu tehnologie electrică este așezat în contextul actual. Este proiectul nostru de creştere continuă într-o eră a globalizării, dar și dorința de a mișca lucrurile într-o direcție pozitivă la noi în țară. Produsul ATP Bus face parte dintr-o nouă etapă a investiției demarată în urmă cu patru ani, în valoare de peste 25 de milioane de euro și evident nu se oprește aici. Următorii pași vor fi în sensul extinderii infrastructurii necesare asamblării produselor ATP Trucks, aici, la Baia Mare. În data de 1 mai, autobuzul nostru a ieșit în primele probe de drum”, a declarat Mircea Cîrț, fondatorul ATP Group.

Autonomie maximă de 360 km

Conform oficialilor ATP Bus, autobuzul e-UpCity are omologare europeană, este modern și adaptat cerințelor locale, ecologic și economic. „ATP Bus e-UpCity 100% răspunde nevoilor urbane de înlocuire a autobuzelor vechi și poluante, dar și solicitărilor de optimizare a costurilor. Este o soluție alternativă și competitivă în procesul de modernizare a transportului public urban”, notează aceștia.

Primul prototip ATP Bus e-UpCity are 83 de locuri și o lungime de 12,18 m. În varianta de configurație specială, omologarea îi permite chiar 95 de locuri. Vehiculul are o autonomie de minim 200 km în oraș, ce poate fi extinsă până la 360 de kilometri prin extinderea pachetului de baterii produs de chinezii de la CATL, furnizori ai unor companii prestigioase din industria auto.

Axele sunt livrate de producătorul german ZF Friedrichshafen AG și de DANA GK Drive System. Motorul electric al autobuzului e-UpCity este sincron cu magnet permanent și provine de la DANA Prestolite, sistemul de frânare este definit de experții de la WABCO, cel de climatizare încorporează tehnologia VALEO, iar sistemul de direcție este marca BOSCH/ZF. În dezvoltarea esteticii exterioare a vehiculului, o contribuție majoră a avut-o o echipă de designeri români.

„Încă o dată am demonstrat că ne ținem de cuvânt atunci când noi, ATP Group, facem promisiuni. Despre un autobuz propriu vorbeam prima dată în august 2019 chiar dacă atunci subiectul de mare interes era lansarea de camioane. Proiectele mari nu se realizează peste noapte. Noi am decis și am ales furnizorii pentru componentele produsului nostru iar specificația acestuia a fost gândită de echipa noastră astfel încât să respecte legislația și să obțină omologarea europeană. Intenționăm să deschidem oficial sesiunile de prezentare pentru entitățile real interesate de produsul nostru și să trecem astfel în etapa superioară a proiectului, să fim parte în procesul de modernizare a transportului public urban”, a explicat Mircea Cîrț.

ATP Bus menționează că nivelul de confort pus la dispoziția călătorilor este evidențiat de podeaua joasă care facilitează urcarea, de trapa de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă și spațiul interior care răspunde nevoilor acestora, scaunele cu tapiserie ergonomică și instalația de climatizare suplimentară pentru sezonul rece. Confortul șoferului este asigurat prin zona de lucru delimitată, ergonomică astfel încât panoul de instrumente să fie ușor gestionat în timpul condusului. Pentru o și mai bună concentrare pe parcursul orelor de muncă, pentru șofer este prevăzut geamul individual pentru aerisire directă. Scaunul șoferului este pneumatic, ușor înălțat pentru o cât mai bună vizibilitate, prevăzut cu spătar înalt și comod.

La nivel de conectivitate, ATP Bus e-UpCity oferă WI-FI, prize USB cu două porturi încorporate în dreptul fiecărui set de scaune și monitor cu memorie externă portabilă pentru diferite proiecții multimedia.

Siguranța oferită de e-UpCity este asigurată de sistemul anti-blocare ABS, cel electro-pneumatic (EBS) și cel de control electronic al stabilității (ESC). Vehiculul este dotat și cu sistem de monitorizare pentru spațiul interior. Datele acestuia sunt transmise pe monitorul din zona de lucru a șoferului astfel încât, în caz de pericol, acesta să poată reacționa. Pasagerii au la dispoziție butoanele pentru oprire la cerere și au acces la sistemul de urgență pentru deschiderea ușilor.

După primele teste în teren cu primul prototip ATP Bus e-UpCity producătorul a ajuns la concluzia că bateriile acestuia au nevoie de trei până la cinci ore pentru încărcarea completă.

Distribuţia ATP Bus e-UpCity se va realiza prin dealer-ul auto al grupului, ATP Motors, clienții beneficiind de servicii specializate de mentenanţă şi reparaţii auto, acces la piese de schimb, asistenţă în service caroserie cu decontare directă a asigurărilor, servicii specializate de consultanţă pentru achiziție și vânzare auto.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Ducele de Luxemburg, Henri, va ceda puterea fiului său în octombrie 2025
Ducele de Luxemburg, Henri, va ceda puterea fiului său în octombrie 2025
Abdicarea Marelui Duce de Luxemburg este din ce în ce mai clară. Henri de Luxembourg, care în iunie anul trecut a schiţat transferul de putere către fiul său cel mare, a dezvăluit data reală......
Producția Toyota a scăzut pentru a 10-a lună consecutiv, în ciuda creșterii vânzărilor
Producția Toyota a scăzut pentru a 10-a lună consecutiv, în ciuda creșterii vânzărilor
Producția globală a Toyota Motor a scăzut pentru a 10-a lună consecutiv în noiembrie, deși vânzările sale la nivel ...
Nouă centrală electrică mare pe gaze în Transilvania? Ministerul Energiei reia un proiect vechi de zeci de ani
Nouă centrală electrică mare pe gaze în Transilvania? Ministerul Energiei reia un proiect vechi de zeci de ani
Ministerul Energiei a prezentat, în noul program de guvernare, vechiul proiect al unei centrale electrice pe gaze în ciclu ...
Anchetă după o avarie la un cablu electric submarin ce face legătura între Finlanda şi Estonia. Suspiciuni de sabotaj
Anchetă după o avarie la un cablu electric submarin ce face legătura între Finlanda şi Estonia. Suspiciuni de sabotaj
Poliţia finlandeză a anunţat joi că investighează dacă o navă străină a fost implicată în deteriorarea unui cablu ...