Au crescut brusc importurile de mâncare din SUA. Au intrat în țară direct și indirect de la făină de soia, la semințe de floarea-soarelui, carne de vită și vin

România a cumpărat anul trecut în mod direct din SUA produse agroalimentare în valoare de 79 de milioane de dolari, cu 76% mai mult decât anul anterior, în special datorită livrărilor de făină de soia. În plus, luând în calcul și livrările indirecte prin țări precum Olanda, Germania sau Italia, importurile din SUA au crescut la un nivel record, de 211 milioane de dolari.
Alina Stanciu - mar, 21 mai 2024, 22:14
Au crescut brusc importurile de mâncare din SUA. Au intrat în țară direct și indirect de la făină de soia, la semințe de floarea-soarelui, carne de vită și vin

Statele Unite, unul dintre primii 20 de furnizori de produse alimentare și agricole pentru România, a expediat anul trecut în țara noastră, direct și indirect, marfă în valoare de 211 milioane de dolari, cu 11% mai mult decât anul anterior și un record din 2019 încoace, potrivit unei analize a Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA). De altfel, creșterea anuală „obișnuită” se limita la 5%.

Printre produsele americane de valoare mare care au intrat în țară se numără făina de soia (45,9 milioane de dolari), preparate alimentare (37,5 milioane de dolari), semințele de floarea-soarelui (peste 19,7 milioane de dolari) sau whiskey (15,3 milioane de dolari), alte nuci (13,1 milioane de dolari).

Mărfurile americane intră în România fie direct din Statele Unite (în principal produse în vrac și produse intermediare), fie sunt transbordate prin celelalte porturi de intrare în Uniunea Europeană (UE) din Italia, Țările de Jos și Germania – ceea ce este cel mai frecvent în cazul bunurilor de consum.

Defalcat, importurile directe au crescut cu 76%, ajungând la 79 de milioane de dolari, în special datorită importurilor de făină de soia care au costat România 29 de milioane de dolari.

Acestea constau, în general, în mărfuri în vrac expediate pe cale maritimă, inclusiv soia, făină de soia, semințe de floarea-soarelui și produse pescărești.

Totodată, importurile indirecte au crescut deficitul comercial al României cu 132,2 milioane de dolari în 2023. Această categorie include produse care sunt expediate în cantități mai mici sau care pot necesita condiții comerciale mai flexibile decât sunt dispuși să ofere furnizorii americani.

Spre exemplu, există câteva categorii de produse care sunt importate exclusiv sau aproape exclusiv prin alte state membre ale UE, printre care se numără carnea de vită, cartofii, afinele, arahidele, sucurile de fructe și extractele.

În alte cazuri, distribuitorii vest-europeni pot oferi expeditorilor americani volume de vânzări pe care importatorii români nu le pot atinge.  Mulți exportatori americani consideră, de asemenea, că este mai eficient să expedieze pur și simplu volume mai mari către centre de distribuție bine stabilite în Europa de Vest și să se bazeze pe aceste canale pentru a aproviziona alte piețe din UE”, se arată în raportul USDA.

În plus, unii importatori români preferă să lucreze prin intermediul distribuitorilor europeni și consideră că este convenabil ca intermediarii să se ocupe de vămuirea în UE pentru produsele americane. În cazul produselor noi pe piață, unii importatori români preferă să achiziționeze volume mai mici pentru a testa cererea consumatorilor și pentru a crea canale de distribuție.

În alte cazuri, modelul de afaceri presupune achiziția centralizată a bunurilor, ceea ce conduce la o distribuție la nivelul UE dintr-un singur stat membru. În cele din urmă, distribuitorii europeni pot stimula importatorii români cu condiții favorabile de plată sau publicitate, în special dacă există relații comerciale de lungă durată. Principalele țări în care mărfurile americane ajung înainte de a fi expediate în România sunt Germania, Olanda, Italia, Spania și Belgia.

 

Importurile de carne de vită americană s-au dublat

Și comerțul cu carne de vită din SUA a ajuns la 2,58 milioane de dolari în 2023. Carnea de vită ajunge în România în principal prin Țările de Jos, Italia și Germania, din cauza flexibilității volumului și a cerințelor de licențiere ale UE. În ceea ce privește volumul, importurile de carne de vită din Statele Unite s-au dublat în ultimii trei ani, din cauza creșterii cererii.

De asemenea, analiștii USDA estimează că va crește în continuare  consumul de pește și fructe de mare.

„Experiența dobândită în urma călătoriilor în străinătate, precum și curiozitatea și nevoia de diversificare a alimentației pot contribui la creșterea cererii. Din cauza producției interne insuficiente, cererea de pește și fructe de mare este acoperită în mare parte de importuri”.

Datele lasă însă semne de întrebare. Astfel, potrivit interpretărilor instituțiilor din București, produse în valoare de 5,2 milioane de dolari ce apar în baza de date a Biroului de Recensământ al SUA  (BICO) au fost, de fapt, transbordate pe alte piețe. Explicația vine în contextul în care, din datele Institutului Național de Statistică ( INS)  au fost importate pește și fructe de mare în valoare de  2,7 milioane de dolari.

 

Importuri record de vinuri americane

Nu în ultimul rând, vinul reprezintă o categorie care a înregistrat o creștere semnificativă, triplându-se în trei ani. Cea mai mare parte a schimburilor comerciale din SUA se desfășoară prin alte state membre ale UE. Datele BICO indică faptul că în 2023 exporturile de vinuri americane în România au fost evaluate la 317.000 de dolari, în timp ce datele INS  indică o valoare record de 1,2 milioane de dolari.

Țările de Jos, Germania și Franța sunt, în general, principalele puncte de intrare în UE. În cazul băuturilor spirtoase distilate (whisky), cea mai mare parte a volumului ajunge direct în România, datele BICO indicând 10,9 milioane de dolari, față de 17,7 milioane de dolari în cazul INS.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...