Au fost activate aproximativ 4 milioane de carduri de sănătate – CNAS

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a afirmat că începând de la 1 mai serviciile de sănătate vor fi decontate de Casă doar pe baza cardului de sănătate, până în prezent fiind validate aproximativ 4 milioane de carduri din cele 14 milioane tipărite.
Economica.net - mar, 21 apr. 2015, 09:39
Au fost activate aproximativ 4 milioane de carduri de sănătate - CNAS

‘De la 1 mai, cardul de sănătate intră în vigoare şi vom valida doar acele servicii confirmate de card. Pentru cetăţenii care încă nu au primit cardul vom elibera o adeverinţă dacă cardul nu a fost tipărit sau nu-l doresc din motive de conştiinţă, religie sau altceva. Dacă nu a fost trimis de Casă şi cardul este la Casă, îl pot ridica de acolo cu o cerere sau de la medicul de familie. (…) Sunt aproximativ 4 milioane de carduri activate din aproximativ 14 milioane tipărite’, a afirmat marţi Ciurchea la Senat, după ce a participat la dezbaterea ‘Drepturile pacienţilor – între teorie şi practică’, organizată de Comisia pentru drepturile omului şi Comisia pentru sănătate din Senat.

El le-a transmis pacienţilor să nu lase cardul la niciun furnizor de servicii medicale şi să îl prezinte ori de câte ori beneficiază de un serviciu medical, scrie Agerpres.

‘Să ţinem cont că importante sunt cardurile activate pentru un serviciu medical, şi nu doar să-mi activez cardul pentru că vreau să fie activat. Nu există termen pentru activare. Pot să-l activez şi peste doi ani, dacă nu ai nevoie de niciun serviciu medical. Nu expiră cardul, nu se întâmplă absolut nimic’, a explicat Ciurchea.

De asemenea, el a subliniat că spitalele trebuie să se doteze cu cititoare de carduri până la 1 mai pentru a-şi putea deconta serviciile medicale oferite.

‘Spitalele trebuie să fie pregătite cu cititoare, pentru că de validarea serviciului cu cititorul depinde rambursarea. Nu pot să-mi imaginez că un spital care face nu ştiu câte servicii nu doreşte să-i fie şi rambursate. Şi atunci, sigur şi-au luat cititoare sau îşi vor cumpăra. Nu vreau să se înţeleagă că în spitale există atâtea cititoare câţi pacienţi sunt. În spital cardul se foloseşte la internare şi la externare. Ne interesează perioada cât pacientul a stat în spital, pentru a nu exista servicii suprapuse pentru această perioadă’, a adăugat Ciurchea.

Te-ar mai putea interesa și
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Iohannis: Ne aflăm într-un moment de cumpănă; să respingem ferm încercările de revizuire a istoriei
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Victoriei Revoluţiei, că România se află "într-un moment de cumpănă" şi trebuie să respingă ferm......
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
China denunţă ajutorul militar puternic al SUA pentru Taiwan
Beijingul a declarat duminică că se opune "ferm" noului ajutor american de 571 de milioane de dolari acordat pentru apărarea ...
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui ...
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...