Operaţiunea a fost organizată sub semnul confidenţialităţii, din ‘raţiuni de securitate’, de teama manifestaţiilor împotriva acestui şantier contestat.
‘Am intrat în faza operaţională a forării, proiectul este ireversibil, mai mult ca oricând’, a comentat primarul din Torino, Piero Fassino, amintind că legislativele de la Roma şi Paris sunt pe cale să aprobe proiectul, în perspectiva Summitului franco-italian prevăzut pentru 20 noiembrie în capitala Italiei.
Proiectul are ‘o triplă valoare: europeană, economică şi de mediu’, a subliniat la rândul său preşedintele delegaţiei franceze la Conferinţa interguvernamentală consacrată viitorului tren Lyon-Torino, Louis Besson.
Viitoarea ‘autostradă feroviară’, un proiect strategic pentru reţeaua europeană, ar urma să permită o decongestionare a traficului cu un milion de camioane pe an şi reducerea timpului necesar de parcurgere a rutei Paris-Milano de la şapte ore în prezent la puţin peste patru ore. Intrarea sa în funcţiune este prevăzută pentru 2025.
Europa s-a angajat să finanţeze 40% din cele 8,5 miliarde de euro cât este costul total prevăzut al construcţiei tunelului transalpin cu o lungime de 57 de kilometri. Pe lângă cele 3,4 miliarde euro provenite de la nivel comunitar, Italia urmează să contribuie cu 2,9 miliarde, iar Franţa cu 2,2 miliarde de euro.
Totuşi, proiectul are şi detractori care îl consideră costisitor şi inutil şi a devenit ţinta a numeroase critici, cu manifestări uneori violente de partea italiană, menţionează AFP.