La comisie sunt prezenţi Daniel Dăianu, prim-vicepreşedinte ASF, Ion Giurescu, vicepreşedinte responsabil cu pensiile private, Mircea Ursache, vicepreşedinte pentru piaţa de capital, şi vicepreşedintele Corneliu Moldoveanu, responsabil cu asigurările.
Dăianu a declarat la audieri că ASF trebuie să promoveze bune practici, transparenţă şi să încerce să impună regulile corecte pe pieţe.
‘Este un moment extraordinar de dificil, pentru că şi aşteptările erau mari. Complexitatea care a însoţit funcţionarea instituţiei poate fi înţeleasă cel mai bine din interior. Această instituţie, împotriva unei afişate, declarate şi asumate ţinte, anume de a exercita o activitate de supraveghere integrată care este o dinamică uşor observabilă în peisajul în metamorfozare a ceea ce numim autorităţi de reglementare şi supraveghere în Europa, fie pe piaţa bancară, fie pe celelalte pieţe, piaţa asigurărilor, piaţa pensiilor private, pieţele de capital. Complexitatea derivă şi din faptul că ceea ce a fost bun şi ce a fost mai puţin bun, uneori rău la fiecare dintre cele trei entităţi s-a transferat noii autorităţi. Efortul este foarte mare de a construi, din mers, o nouă entitate care nu pleacă de la firul ierbii’, a spus Dăianu.
Potrivit acestuia, oamenii trebuie să fie trataţi în mod uniform şi trebuie să fie judecaţi după performanţă.
‘În opinia mea este o eroare să declari în mod emfatic că nimic nu funcţionează la ASF. În opinia mea sunt numeroşi cei care cu destoinicie şi cu inteligenţă fac ceea ce trebuie să facă şi care vin la servici nu pentru a-şi lua un salariu, ci vin la servici pentru a-şi îndeplini o misiune. (…) Oamenii trebui să fie trataţi în mod uniform, trebuie să fie judecaţi după performanţă dar regulile se cuvine să vizeze toţi experţii din autoritate. Altminteri dinamica de grup este afectată şi oamenii nu au mintea concentrată la ce au de făcut. Noi am fost conştienţi de la debut că este nevoie de restructurare. De aceea am accentuat acest aspect. La noi rămâne o provocare cum se face restructurarea, şi să o faci în mod cugetat, cu atenţie, şi pe baza unor bune practici’, a afirmat oficialul ASF.
Daniel Dăianu a precizat că ASF beneficiază de sfaturi de la Comisia Europeană, Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional.
‘Beneficiem nu numai de sfaturi pe care le primim de la interlocutorii pe care România îi are, mă refer la Comisia Europeană, la Fondul Monetar Internaţional, la Banca Mondială, dar şi la discuţiile pe care le avem cu entităţi omoloage din state membre ale Uniunii Europene, astfel încât restructurarea care se face şi se va face şi mai vârtos pe baza unei evaluări efectuate de o firmă de consultanţă această restructurare să facă ca noua Autoritate să îşi îndeplinească misiunea’, a explicat prim-vicepreşedintele ASF.