Grupul rus Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom şi un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune construcţia a încă două conducte pe lângă cele două deja existente.
‘Nord Stream 2 AG a demarat astăzi lucrările offshore pregătitoare pentru amplasarea ulterioară a conductelor în golful Greifswald’ de pe coasta Mării Baltice, a anunţat marţi consorţiul responsabil pentru proiectul gazoductului Nord Stream 2. ‘Toate lucrările sunt executate pe baza aprobărilor eliberate pentru construcţia şi exploatarea gazoductului Nord Stream 2 în apele teritoriale ale Germaniei’, se mai arată în comunicatul de presă.
De asemenea, au început lucrările pregătitoare şi în Finlanda ca urmare a aprobărilor emise de autorităţile finlandeze, precizează comunicatul.
Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.
Însă mai multe ţări din Estul Europei, în frunte cu Polonia, se opun proiectului Nord Stream 2, care ar urma să ducă la diminuarea tranzitului gazelor naturale ruseşti via Ucraina, denunţând implicaţiile politice ale proiectului.
Adjunctul ministrului polonez de Externe, Konrad Szymanski, a apreciat marţi că gazoductul Nord Stream 2 nu ar trebui construit pentru că va prejudicia Uniunea Europeană şi Ucraina. Potrivit oficialului polonez, după ce Nord Stream 2 va intra în funcţiune, iar Gazprom va avea capacitatea tehnică de a-şi deservi clienţii din Europa Occidentală fără a recurge la reţeaua de gazoducte din Ucraina, orice tranzacţie va depinde de bunăvoinţa Rusiei, ceea ce nu constituie o garanţie fermă.
În replică, Gazprom justifică construcţia gazoductului Nord Stream 2 prin preconizata creştere a cererii europene de gaze naturale în anii următori.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.
În 2017, Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze naturale spre Europa cu 8,1%, până la valoarea record de 193,9 miliarde de metri cubi.