Au mai rămas doar 100 de zile până la alegerile pentru Parlamentul European

Numărătoarea inversă pentru alegerile europene ce vor avea loc între 22 şi 25 mai a început deja şi, de marţi, au rămas 100 de zile până ce 400 de milioane de cetăţeni vor începe să meargă la urne pentru a alege noul Parlament European (PE), relatează EFE.
Economica.net - mar, 11 feb. 2014, 14:59
Au mai rămas doar 100 de zile până la alegerile pentru Parlamentul European

Pentru prima dată, în alegerile pentru Parlamentul European, formaţiunile politice europene vor participa având deja fiecare desemnat propriul candidat pentru preşedinţia CE, deşi ultimul cuvânt în acest sens le va reveni şefilor de stat şi de guvern ai celor 28.

Socialdemocraţii, liberalii, verzii şi progresiştii şi-au ales deja candidatul în cursa pentru preşedinţia executivului european, în care, pentru prima dată, sunt implicaţi în mod direct cetăţenii cu votul lor.

Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor (S&D) şi-a pus încrederea în actualul preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz, liberalii europeni (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, ALDE) au optat pentru fostul premier belgian şi europarlamentar Guy Verhofstadt, Verzii (Verzi/Alianţa Liberă Europeană) pentru Jose Bové (Franţa) şi Ska Keller (Germania), iar stânga europeană (PIE) pentru Alexis Tsipras (Grecia).

Partidul Popular European (PPE), la rândul său, se va reuni în zilele de 6 şi 7 martie la Dublin pentru a-şi desemna candidatul. Sunt vehiculate multe nume, însă dintre ele se evidenţiază numai cel al fostului premier luxemburghez şi fost preşedinte al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, şi cel al directorului general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.

Legătura directă dintre votul pentru PE şi alegerea preşedintelui CE este numai unul dintre elementele care, potrivit purtătorului de cuvânt al PE, Jaume Duch, fac ca viitoarele alegeri europene ‘să fie diferite’.

Alegerile din mai vor fi primul plebiscit al europenilor privind modul în care Bruxelles-ul a gestionat criza economică şi, de asemenea, primele alegeri de când Parlamentul European are putere de codecizie cu guvernele celor 28 datorită Tratatului de la Lisabona.

Aceste elemente contribuie la ‘normalizarea’ alegerilor europene, a spus Duch.

Primele ţări în care se va exprima votul vor fi Regatul Unit, Irlanda şi Olanda (22 mai), urmate de Estonia (24) şi restul ţărilor în data de 25 mai. Primele estimări vor fi date publicităţii în 25 mai, la ora 20.00 GMT, când se vor închide ultimele urne (Italia).

Două zile mai târziu, şefii de stat şi de guvern, reuniţi la un dineu informal, vor discuta despre succesorul lui José Manuel Durao Barroso. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a trimis deja invitaţia în acest sens.

Conform dispoziţiilor în vigoare, guvernele europene trebuie să propună un nume pentru preşedinţia Comisiei, iar Parlamentul îşi va exprima opţiunea prin vot secret, fiind nevoie de o majoritate absolută de 376 voturi (jumătate plus unu din numărul de 751 eurodeputaţi) pentru a fi ales.

Potrivit unor surse parlamentare, este puţin probabil ca şefii de stat şi de guvern să propună după alegeri un candidat diferit de cei desemnaţi de propriile partide politice europene în timpul campaniei.

Aceşti candidaţi vor dobândi vizibilitate prin campania lor şi prin intermediul a cel puţin o dezbatere televizată pe care o vor transmite în direct toate televiziunile europene vor dori să facă acest lucru, la o dată şi într-un format ce urmează a fi stabilite.

Dacă totul va decurge conform calendarului, în prima reuniune plenară a Parlamentului European – între 1 şi 3 iulie – se va constitui noul hemiciclu şi vor fi aleşi preşedintele şi vicepreşedinţii, iar în a doua – între 14 şi 17 iulie – se va exprima votul cu privire la viitorul preşedinte al CE.

Cel ales va trebui să-şi dedice vara negocierilor cu diferitele guverne europene cu privire la viitorii comisari europeni şi portofoliul preluat de fiecare ţară, astfel încât noua Comisie să înceapă să lucreze în octombrie.

Se vor încheia astfel opt ani de preşedinţie Barroso, etapă marcată în a doua jumătate de cea mai gravă criză economică şi de legitimitate instituţională trăită până acum de Uniunea Europeană, potrivit aceleiaşi surse.

Te-ar mai putea interesa și
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. Profitul net a depășit 302 milioane de lei
Electrica raportează un profit EBITDA de peste 1 miliard de lei în primele nouă luni din 2024, în scădere cu 10,5%. ...
Grupul Electrica raportează că în primele nouă luni ale anului 2024 a înregistrat un rezultat EBITDA în valoare de 1,062 de miliarde de lei, în scădere de 10,5% (sau 124,5 milioane de lei),......
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Patria Bank raportează un profit net de 27,4 milioane de lei pentru primele nouă luni din 2024, în creștere cu 82%
Rezultatele financiare înregistrate de Patria Bank la 30 septembrie 2024 prezintă un profit net de 27,4 milioane de lei ...
EVERGENT Investments raportează pentru trimestrul III din 2024 un rezultat net de 2,8 ori mai mare decât nivelul bugetat
EVERGENT Investments raportează pentru trimestrul III din 2024 un rezultat net de 2,8 ori mai mare decât nivelul bugetat
EVERGENT Investments, companie de investiții listată sub simbolul EVER la Bursa de Valori București, raportează un rezultat ...
Rompetrol Rafinare raportează o cifră de afaceri de 3,57 de miliarde de dolari și o pierdere netă de 66,7 milioane de dolari pentru primele nouă luni din acest an
Rompetrol Rafinare raportează o cifră de afaceri de 3,57 de miliarde de dolari și o pierdere netă de 66,7 milioane de ...
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), a înregistrat, în primele nouă luni din ...