Doi mari retaileri internaţionali, Cora şi Auchan, vor să construiască malluri la Braşov. Proiectele sunt ambiţioase, mai ales pentru Cora, a cărui primă tentativă de mall a eşuat la Constanţa, acolo unde suprafaţa comercială şi investiţia au fost reduse.
Immochan, divizia de imobiliare a retailerului Auchan a anunţat pe 12 noiembrie oficial începerea lucrărilor de construcţie la mega-proiectul Coresi de pe terenul de 100 de hectare al fostei platforme Tractorul, cumpărat anul trecut. În urmă cu aproape o lună, directorul general al Auchan România, Patrick Espasa a declarat să se încep lucrările la proiectul Coresi, dar şi la Auchan Drumul Taberei.
Prima fază cuprinde cel mai mare hipermarket Auchan din Transilvania, de 13.300 mp, o galerie comercială cu o suprafaţă închiriabilă de 32.000 mp şi o zonă de distracţii de 6.000 mp. Dechiderea este prevăzut pentru începutul lui 2015.
La polul opus, cora a pierdut startul şi acum caută un dezvoltator de centre comerciale pentru a se asocia în proiectul de la Braşov, acolo unde a cumpărat în 2010 terenul fostei fabrici Hidromecanica pentru suma de 13 milioane de euro. Planurile proiectului au fost aprobate de autorităţile locale şi includ inclusiv un hotel cu 11 etaje şi spaţii de birouri.
„În România, proiectul prioritar este cora Brașov, unde cora România a achiziționat un teren într-o locație excelentă. La Brașov, dorim un proiect inovator pentru cora, iar în acest moment desfășurăm o selecție internațională pentru a alege cel mai potrivit partener, cu experiență pe proiecte complexe așa cum este cora Brașov, alături de care să devoltăm conceptul. Consultantul pentru selecția internațională este DTZ Echinox”, a declarat Charles de Jerphanion, noul director imobiliar al grupului Louis Delhaize.
Şi polonezii au pierdut startul. Korona Mall se deschide la sfârşitul lui 2015
Polonezii de la Echo Investment vor începe în primăvara anului viitor lucrările la Korona Mall, în întârziere faţă de planurile anunţate anul trecut. Finalizarea centrului comercial, care avea o suprafaţă închiriabilă de 35.000 mă şi în care se vor investi 100 de milioane de euro, va avea loc spre sfârşitul lui 2015.
CITEŞTE ŞI Echo Investment schimbă conceptul Korona Mall Braşov
Planurile NEPI la Braşov
Sud-africanii de la NEPI au bifat de anul trecut un parteneriat cu divizia de imobiliare a Carrefour la Braşov. Fondul a finalizat achiziţia şi leaseback-ul unei construcţii de retail (incluzând un teren adiţional) de la Mobexpert. Proprietăţile achiziţionate sunt adiacente strip mall-ului dezvoltat de grup în 2011 şi hipermarketul Carrefour.
Iar această achiziţie a făcută cu intenţia de a combina şi dezvolta proprietăţile într-un centru regional. Dacă iniţial, NEPI şi Carrefour doreau să dezvolte proiectul de la Braşov până la o suprafaţă închiriabilă de 57.000 mp, au decis apoi să mărească suprafaţa planificată şi să cumpere un teren adiacent de 7.000 mp adiacent acestor proprietăţi. Mallul regional extins va avea aproximativ 65.000 mp suprafaţă închiriabilă.
Câte malluri mai încap în Braşov
Piaţa spaţiilor moderne de retail din Braşov, acolo unde au fost deschise cu preponderenţă centre comerciale de mici dimensiuni, mai poate absorbi circa 45.000 – 65.000 mp până în 2015, arata un studiu al DTZ Echinox.
În afară de Bucureşti, unde mai construcţia la mai multe malluri a început sau urmează să fie demarată, Braşovul este singurul mare oraş din provincie unde investitorii pariază pe centre comerciale.