Auchan va cumpăra din 2024 energie direct de pe piața liberă pentru trei dintre magazinele sale și va monta panouri pe 16 magazine
Retailerul francez Auchan, care operează peste 440 de magazine, cuprinzând 33 de hipermarketuri, șapte supermarketuri și 404 magazine de ultra-proximitate MyAuchan, a finalizat recent instalarea de panouri fotovoltaice pe patru dintre magazinele sale (magazinele Cluj Iris, Brașov Vest, Auchan Oradea Coresi Brașov), în timp ce panourile pe acoperișul Auchan Coresi sunt deja funcționale. În total, compania are în plan să monteze astfel de panouri pe 16 dintre magazinele sale, însumând 9,1 MW, în urma unui parteneriat cu grupul internațional Helexia. Următoarele hipermarketuri pe care vor fi montate panouri sunt: Auchan Baia Mare, Satu Mare, Pitești Bradu, Constanța Nord, Ploiești, Târgu Mureș, Pallady, Timișoara Sud, Pitești Găvana, Berceni, Craiova Craiovița, Timișoara Nord.
Auchan și-a propus să instaleze peste 22.000 de panouri fotovoltaice pe magazinele de mari dimensiuni pe care le operează. Acestea vor furniza 10,4 GWh, vor acoperi 20% din consumul total al magazinelor și vor ajuta la evitarea consumului de aproximativ 5.800 de tone de CO2 pe an.
Spre exemplu, cele 1.622 de panouri fotovoltaice instalate pe Auchan Coresi din Brașov asigură aproximativ 16% din energia necesară magazinului, având o putere totală de peste 665 kW. Sistemul generează energie verde și va contribui la reducerea impactului negativ asupra mediului, eliminând anual peste 410 tone de emisii de CO2.
Auchan Retail România și-a propus o reducere cu 40% a consumului de energie al magazinelor și utilizarea energiei electrice 100% din surse regenerabile până în 2030.
,,Proiectul de instalare a panourilor fotovoltaice, realizat împreună cu partenerul nostru Helexia, face parte din măsurile de eficiență energetică pe care le-am setat deja în Planul pentru Climat 2030, cu scopul de a avea un impact direct în combaterea schimbărilor climatice. Energia ce provine din surse regenerabile este o alternativă sustenabilă și ajută la menținerea unui mediu mai curat. Ne-am propus ca panourile să fie implementate în 16 hipermarketuri Auchan până la sfârșitul anului 2024, ceea ce va conduce la o producție totală aproximativă de peste 10.000 MWh pe an”, a declarat Cristian Drăghici, director Auchan Renewable Energy.
„Suntem încântați să îl însoțim pe partenerul nostru Auchan în accelerarea implementării operaționale pentru a-și atinge obiectivele planului climatic pentru 2030. De asemenea, suntem bucuroși să ne continuăm expansiunea în România cu al doilea portofoliu de proiecte, însumând o capacitate instalată de 12,7 MW în țară”, adaugă Benjamin Simonis, CEO Helexia.
Anul trecut, în contextul crizei energetice și în concordanță cu strategia companiei privind decarbonizarea operațiunilor, Auchan Retail România a demarat un set de acțiuni care asigură scăderea consumului energetic al companiei cu 20%. Retailerul a implementat multiple măsuri cu efect pe termen scurt și mediu, iar inițiativele, dezvoltate pe mai multe paliere, vin în completarea investițiilor deja existente pentru proiectele de eficiență energetică, parte din Planul pentru Climat 2030. Reducerea consumului de energie a fost o prioritate și în anii precedenți, Auchan reușind să diminueze consumul în perioada 2014-2020 cu încă 20%.
La începutul anului 2023, Auchan România a înființat Auchan Renewable Energy, firmă care are ca obiectiv cumpărarea și furnizarea de energie către locațiile Auchan, precum și dezvoltarea de proiecte de eficiență energetică – panouri fotovoltaice, stații de încărcat mașini electrice și proiecte de eficientizare a consumului de energie. În plus, în premieră, în 2024, Auchan va cumpăra energie direct de pe piața liberă pentru 3 dintre magazinele sale.
Auchan România are în portofoliu peste 440 de magazine, cuprinzând 33 de hipermarketuri, șapte supermarketuri și 404 magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care aproape 400 în stațiile Petrom, cât și magazinul online auchan.ro. Compania a raportat o cifră de afaceri cu taxe de peste 1,2 miliarde de euro în 2022.
Creată în 2010, Helexia este o subsidiară a Voltalia. Compania este specializată în performanța energetică a clădirilor și în producția de energie fotovoltaică la fața locului (acoperișuri și carporturi solare).
Cu 415 angajați în 10 țări, Helexia a finalizat aproape 1.000 de proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 198 MW în funcțiune.