Doar din aurul de la Cupru Min, canadienii şi-au scos banii. 20 mld. USD, valoarea zăcământului

La preţurile de piaţă, valoarea zăcământului de la Cupru Min, companie vândută cu 200 de milioane de euro este de peste 20 de miliarde de dolari. Evaluarea a fost făcută de un SRL din Alba Iulia şi nu a luat în calcul valoarea zăcământului. Dacă se ia în calcul doar valoarea aurului din zăcământul cuprifer, compania canadiană care a luat Cupru Min şi-a acoperit costul de achiziţie.
Economica.net - joi, 05 apr. 2012, 12:28
Doar din aurul de la Cupru Min, canadienii şi-au scos banii. 20 mld. USD, valoarea zăcământului

“În zăcămintele Cupru Min există o concentraţie de 0,36% de cupru. Ar rezulta o cantitate totală de 2,4 milioane de tone de metal. Mai sunt 55 de grame de argint pe tonă şi două grame de aur”. Datele au fost oferite de directorul general al Direcţiei de Resurse Minerale din Ministerul Economiei, Sorin Găman.

În acest caz, pe baza datelor oferite de oficialul statului, rezultă că valoarea de piaţă a zăcământului cuprifer de 750 de milioane de tone de tone deţinut de Cupru Min este de aproximativ 20 de miliarde de dolari, la un preţ actual de 8.500 de dolari pe tonă. Asta doar dacă socotim cuprul.

Apoi, tot pe baza datelor lui Găman, dacă la cele 2,4 milioane de tone de metal aplicăm concentraţia spusă de el pentru aur, rezultă o valoare a aurului de 264 de milioane de dolari, la cotaţia actuală de 55 de dolari gramul. Pentru argint, valoarea ar fi de 132 de milioane de dolari.

Găman atrage atenţia că din aceste valori trebuie scăzute costurile de producţie, care nu sunt deloc mici. “Ca să extragă cele 750 de milioane de tone de zăcământ cuprifer, investitorul trebuie să mute de 2,5 ori mai mult steril, care este purtător doar de costuri, nu de beneficii” a exemplificat oficialul din Ministerul Economiei.

Cine şi cum a făcut evaluarea

Evaluarea Cuprumin a fost făcută de firma „Evaluar” din Alba-Iulia, cu un număr mediu de patru angajaţi în 2010 şi un capital social subscris de 5.000 lei, a evaluat doar patrimoniul companiei, nu şi volumul de investiţii care trebuie asumate de către cumpărător, potrivit datelor obţinute de MEDIAFAX. Informaţia a fost confirmată de Găman. „Evaluar, din câte îmi amintesc”, a afirmat joi directorul din Ministerul Economiei.

Un document oficial prezentat, miercuri, de MEDIAFAX, relevă că preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.

Potrivit Mediafax, pentru stabilirea preţului de pornire la licitaţie a fost aplicată metoda activului net corectat, în care bunurile necesare exploatării sunt evaluate diferit de activele considerate fără valoare, şi a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, în condiţiile în care compania, care deţine exploatarea Roşia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României şi care a intrat pe profit în ultimii doi ani, a fost tratată de stat ca fiind în stare de faliment şi criză de lichidităţi.

La începutul săptămânii trecute, firma canadiană Roman Copper Corp. a câştigat licitaţia pentru preluarea Cupru Min Abrud la preţul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste preţul de pornire a licitaţiei, de 57,3 milioane euro.

Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...