Aurul a spart pragul de 2.600 de dolari/uncie. Cele mai mari valori pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR – date 20 septembrie 2024

Aurul atinge un nou record pe pieţe internaţionale, dar şi la cursul BNR, astăzi, vineri, 20 septembrie 2024. Sunt cele mai mari valori din istorie pentru metalul galben.
Economica.net - vin, 20 sept. 2024, 13:32
Aurul a spart pragul de 2.600 de dolari/uncie. Cele mai mari valori pe pieţele internaţionale şi la cursul BNR - date 20 septembrie 2024

Curs BNR aur – Preţul unui gram de aur anunţat de Banca Naţională azi, vineri, 20 septembrie 2024, a fost de 373,3536 lei. Precedentul record a fost înregistrat luni, 16 septembrie 2024, când BNR a anunţat un curs de referinţă de 371,8457 lei lei pentru un gram de aur.

Pe piețele internaționale, uncia de aur se tranzacționa, la ora 13.30, cu 2.633,50 dolari, (contracte Futures, livrare decembrie 2024  ), iar cotaţiile spot se aflau la 2.608,72 dolari per uncie.  Sunt cele mai mari valori din istorie pentru aur.

Ce s-a întâmplat după ce Fed a redus dobânzile

Aurul (XAU/USD) a crescut cu 1,07% joi, la o zi după ce Rezerva Federală (Fed) a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii patru ani. Creșterea a avut loc în pofida raportului privind cererile de șomaj din SUA, care a fost mai mic decât se anticipa. XAU/USD a încheiat sesiunea de tranzacționare sub 2.600 de dolari, gata să crească.

Departamentul american al Muncii a raportat 219.000 de noi cereri de șomaj săptămâna trecută, sub estimarea de 229.000, potrivit MarketWatch. Datele peste așteptări au atenuat îngrijorările cu privire la starea de sănătate a pieței muncii din SUA. Cu toate acestea, decizia privind rata dobânzii Fed joacă un rol mai important în determinarea viitoarei dinamici a prețului aurului.

„În general, piața pare să fie pregătită pentru consolidare după o creștere puternică înainte de reuniune. Cu toate acestea, perspectiva reducerii costurilor de finanțare în următoarele luni va oferi probabil un sprijin suplimentar”, au remarcat analiștii Saxo Bank.

De asemenea, conflictul dintre Israel și Liban susține suplimentar metalul prețios. Ieri, Israelul a lansat un val de lovituri aeriene în sudul Libanului, cele mai intense acțiuni din ultimele zile. O nouă rundă de tensiuni geopolitice poate susține prețul aurului sau chiar îl poate împinge spre noi maxime.

Perechea XAU/USD a continuat să crească în timpul sesiunilor de tranzacționare din Asia și de la începutul celei europene.

Citeşte şi

Prețul aurului a cunoscut o creștere impresionantă de la începutul anului, de la aproximativ 2.020 de dolari pe uncie în luna februarie, până la peste 2.600 de dolari (cotaţii spot), azi, vineri, 20 septembrie 2024.

Datele pentru cursul BNR au ca sursă site-ul oficial al Băncii Naţionale a României, iar cele pentru valorile de pe pieţe internaţionale sunt preluate de pe Bloomberg.comhttps://www.bloomberg.com/.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia: Noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Rusia: Noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a transmis joi că noua bază de apărare antirachetă a SUA din nordul Poloniei va duce la o creştere a nivelului general de pericol nuclear şi se află......
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 578 milioane euro pentru marii consumatori de energie
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 578 milioane euro pentru marii consumatori de energie
Comisia Europeană a aprobat joi, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă a României în valoare de ...
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cursul zilei de joi, va pleca într-o vizită în Ungaria, în capitala ...
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
Deficitul comercial al României cu Polonia a ajuns la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în ...