Record – Aurul a crescut şi a atins cel mai mare nivel din istorie, în faţa leului, la cotaţia BNR – 24.02.2022
Aurul a crescut azi la 280,2920 lei pentru un gram, faţă de 265,4617 pentru un gram, nivelul din şedinţa precedentă. Precedentul record a fost atins pe data de 7 august 2020: 271,0003 lei pentru un gram. Nu există date pe site-ul băncii centrale pentru valorile metalului preţios înainte de 2005.
De la sfârșitul lunii ianuarie 2022, am asistat la o creștere aproape continuă a prețului aurului. În data de 17 februarie, a ajuns la 1.894,55 dolari pe uncia troy (la momentul redactării acestui articol), cel mai ridicat nivel de la începutul lunii iunie 2021. Astfel, de la începutul anului, metalul galben s-a apreciat cu 4,4%. În cazul argintului, creșterea este chiar mai mare – 5,8%. După declanşarea războiului Rusia Ucraiana, preţul unciei de aur a crescut cu 3,72%.
În același timp, formele alternative de investiții s-au prăbușit de la începutul anului. S&P 500 a scăzut cu 6,6%, Dow Jones Industrial Average cu 4,5%, Nasdaq cu 10,7%, iar bitcoin cu 8,7%. Este interesant faptul că prețul aurului a crescut în paralel cu creșterea ratei dobânzii la obligațiunile guvernamentale din SUA și din Europa. În mod tradițional, cele două se mișcă invers proporțional – când ratele obligațiunilor scad, prețul aurului crește.
În acest caz, însă, investitorii pierd din obligațiuni, în ciuda creșterii randamentelor acestora. Motivul este că inflația este de 7,5% (în SUA), iar rata dobânzii la titlurile de trezorerie americane pe 10 ani este de 2%. Aceasta înseamnă o pierdere reală de 5,5%. Acest lucru și așteptarea ca prețul aurului să crească sunt motivele pentru care tot mai mulți economiști se îndreaptă către metalele prețioase ca mijloc de a-și păstra puterea de cumpărare pe termen lung.
De ce asistăm la o creștere a prețului aurului?
Printre principalele motive pentru creșterea prețului aurului se numără tocmai inflația foarte ridicată, precum și îngrijorările legate de o escaladare a conflictului din Ucraina. „În cazul unei invazii rusești, este foarte probabil ca valoarea metalului prețios să crească. Investitorii se refugiază în siguranță chiar înainte de a se declanșa un conflict armat”, a declarat săptămâna trecută Daniel Vasilev, economist şef al Tavex Group.
Din punct de vedere istoric, incertitudinea geopolitică a fost unul dintre principalele motive pentru care investitorii au cumpărat aur. Restul, precum și riscurile împotriva cărora protejează metalul, pot fi văzute în articolul din link:
În același timp, indicele prețurilor de consum, care măsoară în mod tradițional inflația, a atins în ianuarie în SUA cea mai mare valoare din ultimii 40 de ani. Într-un interviu recent, economistul șef al Tavex, Daniel Vassilev, a comentat că în 2022 se va înregistra o creștere continuă a prețurilor de consum, nu o scădere.