Aurul „bubuie”. Preţurile ating noi recorduri pe pieţe internaţionale şi la cursul BNR, după decizia Fed – date 23 septembrie 2024

Aurul sparge noi recorduri. Preţul unciei de aur creşte semnificativ pe pieţele internaţionale, dar şi la cursul BNR astăzi, luni, 23 septembrie 2024. Sunt cele mai mari valori din istorie pentru metalul galben.
Economica.net - lun, 23 sept. 2024, 13:17
Aurul

Curs BNR aur – Preţul unui gram de aur anunţat de Banca Naţională azi, luni,  23 septembrie 2024, a fost de 377,2337 lei. Precedentul record a fost înregistrat vineri, 20 septembrie 2024, când BNR a anunţat un curs de referinţă de 373,3536 lei lei pentru un gram de aur.

Pe piețele internaționale, uncia de aur se tranzacționa, la ora 13.10, cu 2.646,20 dolari, (contracte Futures, livrare decembrie 2024  ), iar cotaţiile spot se aflau la 2.621,24 dolari per uncie.  Sunt cele mai mari valori din istorie pentru aur. La ora 8.00 dimineața (ora României), prețul aurului spot crescuse cu 0,3% până la un nivel record de 2 631,19 dolari pe uncie, în timp ce contractele futures pe aur au crescut cu 0,4% până la 2 655,80 dolari pe uncie.

Ce s-a întâmplat după ce Fed a redus dobânzile

Aurul (XAU/USD) a crescut cu 1,07% joi, la o zi după ce Rezerva Federală (Fed) a redus ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii patru ani. Creșterea a avut loc în pofida raportului privind cererile de șomaj din SUA, care a fost mai mic decât se anticipa. XAU/USD a încheiat sesiunea de tranzacționare sub 2.600 de dolari, gata să crească

„În general, piața pare să fie pregătită pentru consolidare după o creștere puternică înainte de reuniune. Cu toate acestea, perspectiva reducerii costurilor de finanțare în următoarele luni va oferi probabil un sprijin suplimentar”, au remarcat analiștii Saxo Bank.

De asemenea, conflictul dintre Israel și Liban susține suplimentar metalul prețios. Ieri, Israelul a lansat un val de lovituri aeriene în sudul Libanului, cele mai intense acțiuni din ultimele zile. O nouă rundă de tensiuni geopolitice poate susține prețul aurului sau chiar îl poate împinge spre noi maxime.

Prețul record al aurului s-a datorat tendințelor din comerțul asiatic, după ce FED a redus dobanda cu 50 de puncte de bază și așteptările sunt de continuarea a reducerii dobanzii in SUA cu până la 125 de puncte de bază anul acesta.

Prețul aurului a atins un nivel record în comerțul asiatic, deoarece metalul galben a beneficiat de încurajarea persistentă a scăderii ratelor dobânzilor din SUA, cu incertitudinea înaintea unei furtuni de indicii în această săptămână, de asemenea, susținând prețurile.

Ratele mai mici de dobândă reduc, de asemenea, atractivitatea dolarului și a datoriilor. În plus săptâmâna aceasta se așteaptă chiar un discurs al președintele FED, Jerome Powell, care la rândul său poate influența piața.

De asemenea, vineri, 27 septembrie sunt așteptate datele privind evoluția inflației în SUA, care ar putea influența planurile băncii centrale.

În afară de FED, se așteaptă ca reuniunile băncilor centrale din Elveția și Suedia să producă reduceri ale ratelor dobânzilor în această săptămână, majoritatea băncilor centrale globale urmând să înceapă ciclurile de relaxare în tandem cu FED.

Cu excepția aurului, prețurile altor metale prețioase au rămas în urmă. Contractele futures pentru platină au scăzut cu 0,6%, la 974,10 dolari pe uncie, în timp ce contractele futures pentru argint au scăzut cu 0,2%, la 31,430 dolari pe uncie.

”Dacă rămân blocați sub linia de rezistență a canalului de la 2.640, atenția se va îndrepta către partea inferioară a canalului și regiunea de suport 2.530-2.550, care include media mobilă simplă (SMA) de 20 de zile. O spargere în jos ar putea face o pauză în apropierea SMA de 50 de zile și a liniei de constrângere aproape plată care a declanșat revenirea din septembrie la 2.480 și, respectiv, 2.465. Apoi, urșii ar putea ținti regiunea 2.425”, conform analizei tehnice realizată de XM Group (companie de trading pe bursa metalelor), citată de Investing.com.

Conform acesteiea, pe partea de sus, dacă raliul continuă peste 2.640, următorul obstacol ar putea apărea în apropierea pragului psihologic de 2.700. Chiar mai sus, prețul ar putea retesta linia ascendentă tentativă care leagă maximele din decembrie 2023 și aprilie 2024 la 2.800. Pe scurt, tendința crescătoare recentă a aurului și-ar putea pierde impulsul în curând, dar orice scădere a prețului ar putea fi temporară dacă rămâne peste 2.465.

Citeşte şi

Prețul aurului a cunoscut o creștere impresionantă de la începutul anului, de la aproximativ 2.020 de dolari pe uncie în luna februarie, până la peste 2.600 de dolari.

Datele pentru cursul BNR au ca sursă site-ul oficial al Băncii Naţionale a României, iar cele pentru valorile de pe pieţe internaţionale sunt preluate de pe Bloomberg.comhttps://www.bloomberg.com/.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricile de lactate din România au mizat anul trecut pe unt, produsul care s-a scumpit cel mai mult. Exporturile au crescut masiv
Fabricile de lactate din România au mizat anul trecut pe unt, produsul care s-a scumpit cel mai mult. Exporturile au crescut ...
Interesul pentru producția locală de unt a fost mare anul trecut, deși consumul din magazinele din România a scăzut. Pe fondul prețurilor de comercializare la maxime istorice, România a......
Oamenii lui Piedone au ajuns și la spitalele din Bucureşti. ANPC a dat amenzi de 31.000 lei
Oamenii lui Piedone au ajuns și la spitalele din Bucureşti. ANPC a dat amenzi de 31.000 lei
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a iniţiat, sâmbătă, un control operativ cu privire la respectarea ...
Zelenski spune că e gata să demisioneze ca Ucraina să adere la NATO și că nu e supărat pe Trump
Zelenski spune că e gata să demisioneze ca Ucraina să adere la NATO și că nu e supărat pe Trump
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a asigurat că nu s-a supărat din cauză că omologul său american Donald Trump ...
Summit european special dedicat Ucrainei, pe 6 martie
Summit european special dedicat Ucrainei, pe 6 martie
Preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, a anunţat duminică pe X că va convoca un summit european special dedicat ...