Aurul, eternul refugiu: vânzările din România s-au triplat în 2020. Femeile au investit cel mai mult – fiecare dublu față de un bărbat, în medie

În primele șase luni din 2020 vânzările de aur financiar către investitorii persoane fizice s-au triplat comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Femeile au investit dublul sumelor alocate de bărbați în aur financiar, conform BCR, singura bancă din România de unde poți cumpăra aur pur. În ultimii doi ani, prețul unciei de aur aproape s-a dublat la nivel mondial, iar analiștii se așteaptă ca aurul să depășească prețul de 2.000 de dolari per uncie.
Gabriela Ţinteanu - joi, 06 aug. 2020, 18:26
Aurul, eternul refugiu: vânzările din România s-au triplat în 2020. Femeile au investit cel mai mult - fiecare dublu față de un bărbat, în medie

Mihai Mureșian, arbitragist în cadrul Direcției Piețe Financiare BCR a declarat pentru ECONOMICA.NET că în primele șase luni din acest an, clienții BCR au cumpărat 422 de kilograme de aur, în valoare de 86 de milioane de lei. „Comparativ, în aceeași perioadă a anului trecut, valoarea tranzacțiilor cu aur financiar fizic a fost de aproape 26 milioane de lei”, după cum adeclarat Mureșian.

Vorbind de profilul investitorului în aur, Mihai Mureșian arată că din cantitatea totală de aur tranzacționată în anul 2020 de către clienții BCR (86 milioane de lei), 48 milioane de lei au fost tranzacționate de către clienții de sex feminin, iar 38 milioane de lei de către clienții de sex masculin. „Valoarea medie a unei tranzacții efectuată de către femei a fost de aproximativ 100.000 de lei, iar valoarea medie a unei tranzacții efectuată de către bărbați a fost de 50.000 de lei”, a declarat reprezentantul BCR.

Clienții care tranzacționează aur se regăsesc în toate categoriile de vârstă, dar cei care au tranzacționat cele mai mari valori în anul 2020 s-au aflat în categoria de vârstă 50-70 ani, iar tranzacțiile cele mai multe in aceste șase luni în care prețul aurului a crescut cvonstant petoate piețele le-au făcut în special investitorii din categoria 60-69 ani.

BCR este singura instituție din România de la care poate fi cumpărat aur fizic, sub formă de lingou sau de monedă. În rest, există doar posibilitatea de a cumpăra bijuterii de la magazinele specializate sau de la casele de amanet și emisiuni special demonedă de aur de la BNR Neoficial, piața bancară vorbește de circa 100 de investitori consecvenți în metalul prețios și de circa 2,5 tone de aura flat în proprietatea persoanelor fizice. Spre comparație, rezerva valutară a BNR conține 110 tone de aur.

Aurul e din ce în ce mai scump

„Valoarea unciei de aur se tranzacționează astăzi pe piețele internaționale cu aproximativ 1980 dolari, în creștere cu 30% față de finalul anului 2019. Comparativ, în primele 6 luni ale anului 2019 prețul aurului în dolari s-a apreciat cu 9,9%. În România, prețul aurului raportat de către BNR are o valoare de 258 lei/gram, în apreciere cu aproape 24% față de finalul anului 2019. Aprecierea aurului raportat de către BNR a fost mai mică față de cea de pe piețele internaționale deoarece în aceeași perioadă, moneda națională s-a apreciat față de dolar cu aproximativ 3,7%”, spune Mihai Mureșian, arbitragist în cadrul Direcției Piețe Financiare BCR.

În ultimii doi ani, prețul la care se tranzacționează aurul s-a dublat pe piețele internationale.

Prețul aurului evoluează pe un trend ascendent de mai bine de doi ani, iar acestă situație se va menține probabil și în perioada următoare. La mijlocul lunii august în 2018 prețul unciei de aur era cotat pe piețele internaționale la 1.175 dolari, iar în prezent aceasta se tranzacționează la 1.980 dedolari, o apreciere de 68,5%.

„Interesul pentru metalul prețios îl putem pune pe seama incertitudinii macroeconomice globale și nu în ultimul rând pe seama temerilor legate de efectele coronavirusului asupra economiilor. De asemenea, în ultima perioadă tensiunile economice dintre China și SUA au jucat un rol important în aprecierea prețului aurului. Ținând cont de faptul că incertitudinea va continua să fie resimțită în piețele financiare internaționale și în perioada următoare, ne așteptăm ca prețul aurului să își continue traiectoria ascendentă”, a declarat Mihai Mureșian, de la BCR.

Alți analiști cred că datele macroeconomice rămân sumbre, punând la grea încercare o redresare economică în formă de V iar aurul nu poate decât să beneficieze de pe urma acestui scenariu. Slăbirea constantă a dolarului cât și scăderea randamentului obligațiunilor americane, rămân principalii factor ai creșterii recente a aurului. Vorbim în special despre randamentele obligațiunilor indexate la inflație care scad pe fondul reducerii dobânzilor de către marile bănci centrale dar și a introducerii de noi masuri de stimulare a economiei menite să diminueze impactul economic al pandemiei de coronavirus.

„În acest moment asistăm la o consolidare pe aur pe un trend „bullish” puternic, prețul întâmpinând rezistența pronunțată în jurul nivelului psihologic de $2.000,00 per uncie pe graficele pe termen scurt, drept urmare traderii care își evaluează oportunitățile investiționale trebuie să fie destul de precauți în aceste momente.

Consolidarea pare să fie susținută și de așteptările recente mult prea optimiste în ceea ce privește noul pachet de stimuli monetari și fiscali din USA pe fondul creșterii recente a numărului de infectări cu coronavirus, Republicanii si Democrații negăsind suficiente pârghii de negociere cu privire la masurile de stimulare fiscala.” a declarat Cosmin Ruse, Directorul General și Reprezentantul Legal al sucursalei din București a companiei City Credit Capital (UK) Ltd., companie care a intrat recent pe piața din Romania și oferă servicii online de tranzacționare prin intermediul brandului CIX Markets.

Te-ar mai putea interesa și
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat creșteri importante ale înmatriculărilor de astfel de vehicule....
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...
Centrala pe gaze de la Mintia a fost declarată de Guvern proiect de importanță națională
Centrala pe gaze de la Mintia a fost declarată de Guvern proiect de importanță națională
Guvernul a aprobat o hotărâre prin care proiectul de investiţii ,,Centrala electrică MASS Mintia" a fost decșarat proiect ...