Aurel Badea, UNSAR: „Faptul că se va întâmpla un cutremur major este deja o certitudine”

Economica.net
07 03. 2017
cutremur2_10928800

În acest sens, UNSAR are trei proiecte pe care le va derula în acest an sau va participa activ la implementarea lor. UNSAR va lansa un program propriu de educație financiară. „Educația financiară este esențială pentru consumatorul de asigurări și este una dintre soluțiile pentru dezvoltarea pieței de asigurări de locuințe”, a subliniat Badea.

De asemenea Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurări din România va susține împreună cu PAID corecții ale Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie de locuință (de exemplu: eliminarea restricției pentru asigurarea facultativă a clădirilor care nu pot fi asigurate obligatoriu, măsuri pentru creșterea gradului de cuprindere, liberalizarea canalelor de distribuție pentru polițele PAD etc.). Cel de-al treilea proiect se referă la „Administrarea daunelor în cazul unui dezastru extins”, în cadrul căruia UNSAR ar trebui să contribuie împreună cu PAID la desenarea unui proces de administrare a daunelor în caz de catastrofă majoră.

Făcând o paralelă între cutremurul din 1977 şi condiţiile de acum pentru un cutremur similar, Aurel Badea a arătat că, „dacă în 1977 s-au înregistrat 1.570 de morţi şi 11.300 de răniţi, un cutremur similar ar genera doar în București, peste 2,2 mil oameni vulnerabili”. În paralela sa, Aurel Badea a mai arătat că în 1977 au fost pagube materiale de circa două miliarde de dolari, dar estimările de azi merg la peste 6 miliarde de euro pagube, dat fiind faptul că peste 80% din locuințe sunt neasigurate. De asemenea, în 1977, 35.000 de locuinţe şi clădiri industriale au fost doborâte sau avariate grav, iar situaţia actuală indică un procent de doar 20% locuinţe care au asigurare obligatorie, un număr de 1,75 de milioane de polițe şi aproximativ 15% au asigurări facultative, un număr 1,2 milioane polițe.