Şeful diplomaţiei române a demontat argumentul venit dinspre Federaţia Rusă potrivit căruia sistemul instalat la Deveselu „ar afecta capacitatea de descurajare nucleară a Moscovei”.
„Nu poţi spune că 24 de interceptori care vor fi plasaţi în România, împreună cu alţi 24 de interceptori care vor fi, probabil, plasaţi în Polonia în 2018, pot să afecteze capacitatea Rusiei de a lovi cu sute de rachete intercontinentale, cu o capacitate deosebită, cu tot felul de măsuri de protecţie şi de deviere a eventualilor interceptori”, a explicat Aurescu, la Digi 24.
El a susţinut că singurul argument în virtutea căruia Rusia nu este de acord cu sistemul antirachetă de la Deveselu este unul politic.
„Argumentele sunt foarte clare, atât din punct de vedere tehnic, cât şi din punct de vedere juridic. Rămâne un singur argument, cel politic. De ce acest sistem provoacă preocupare la Moscova? Pentru că el reprezintă în România, prin baza de la Deveselu, o prezenţă permanentă americană pe teritoriul României, deci o garanţie de securitate pe care România o are şi care reprezintă garanţia faptului că România nu se va întoarce sub o altă sferă de influenţă”, a declarat Bogdan Aurescu.
Ministrul a completat totodată că, în relaţia cu Rusia, România nu poate face abstracţie de calitatea sa de membru NATO şi UE.
„Din păcate, în acest moment, oricât ne-am dori să avem o relaţie mai bună cu Federaţia Rusă, nu putem să facem abstracţie de relaţiile dintre aceste organizaţii-cheie care ne asigură NATO – securitatea, Uniunea Europeană – accesul la un sistem de valori la un standard economic de un anumit tip, nu putem să facem abstracţie de aceste realităţi. România va acţiona în continuare alături de partenerii săi din NATO şi de statele membre ale Uniunii Europene într-un mod coeziv”, a afirmat Aurescu.