Aurescu: Energia nucleară ocupă un loc important în eforturile de consolidare a securităţii energetice
‘România subliniază necesitatea menţinerii intacte a competenţelor naţionale în ceea ce priveşte decizia asupra mixului naţional energetic pentru că, din perspectiva României, energia nucleară ocupă un loc important în eforturile de consolidare a securităţii energetice şi în reducerea emisiilor. Apreciem că trebuie găsite formule sau mecanisme de sprijin financiar care să permită dezvoltarea în continuare, la nivel naţional, a energiei nucleare’, a declarat Aurescu, în cadrul unei dezbateri organizată de Ministerul Afacerilor Externe pe tema Uniunii Energetice.
În opinia sa, proiectul Uniunii Energetice înseamnă o transformare pe termen lung a sistemului energetic european, fiind un ‘semnal clar’ că dialogul, integrarea şi cooperarea sunt de preferat oricăror altor abordări, scrie Agerpres.
Aurescu a amintit că România dispune de un ‘potenţial semnificativ’ în domeniul energiei şi că Bucureştiul s-a implicat activ în elaborarea conceptului de Uniune Energetică.
‘Considerăm că principalul obiectiv pe care trebuie să îl urmărim în acest proiect este consolidarea securităţii energetice. (…) Pentru aceasta este nevoie să valorificăm propriile resurse energetice şi să diversificăm sursele şi rutele de aprovizionare. De asemenea, este esenţial să consolidăm cooperarea regională. O atenţie sporită trebuie acordată (…) regiunilor vulnerabile precum Europa Centrală şi de Sud-Est’, a arătat Aurescu.
În acest context, şeful diplomaţiei române s-a pronunţat pentru asigurarea unei mai bune coordonări în ceea ce priveşte stabilirea poziţiei UE în dialogul cu partenerii externi, afirmând că România susţine ‘puternic’ consolidarea cooperării cu statele partenere din Comunitatea Energetică.
‘România a susţinut asigurarea unei voci europene unice în negocierile cu terţii pentru consolidarea securităţii energetice, cu necesitatea creării unui plan de acţiune adecvat, promovat printr-un mesaj coerent faţă de statele terţe partenere, pentru dezvoltarea unei diplomaţii energetice puternice (…) la nivelul UE. (…) În mod special, România a pledat pentru menţinerea Republicii Moldova în configuraţia energetică a UE, cu accent pe proiectele de interconectare energetică România-Republica Moldova’, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.