Aurescu: Sperăm ca trendul descrescător al ratei de respingere a vizelor SUA să se menţină

Economica.net
29 03. 2013
aurescu_55256600

Bogdan Aurescu a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la o conferinţă organizată la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) că aşteaptă o modificare a legislaţiei americane în privinţa vizelor care ar majora pragul de respingere a acestora de la trei la 10 la sută, astfel încât România ar atinge mai repede obiectivul de ridicare a vizelor.

„Nu putem da termene privind momentul ridicării vizelor pentru cetăţenii români însă, în ultimii ani, cel puţin din 2009 până în prezent, procentajul vizelor respinse a scăzut şi sperăm că acest trend descrescător va continua în aşa fel încât să ne apropiem de prevederile legislaţiei americane. Sperăm că o modificare a actualei legislaţii americane privind vizele se va adopta, astfel încât va creşte pragul de respingere a vizelor de la trei la sută, cât este în prezent, la 10 la sută. Când va avea loc această modificare nu ştiu, depinde de procedurile legislative din Congresul american. Este vorba despre o susţinere bipartizană în Congres şi avem susţinere şi din partea Partidului Democrat şi din partea Partidului Republican. Sunt perspective pozitive ca în următorii ani să ajungem la această ţintă”, a spus Aurescu.

Secretarul de stat în MAE a afirmat că rata de respingere a vizelor SUA pentru cetăţenii români a scăzut de la 26 la sută în 2009, a ajuns la 22,4 la sută în 2011 şi la 17 la sută în 2012.

„Încercăm să împingem acest procent cât mai jos. Am derulat împreună cu Ambasada SUA la Bucureşti o campanie publică de conştientizare pentru cetăţenii români, care să cunoască condiţiile pentru obţinerea vizei fără să existe respingeri şi vom continua acest program”, a spus Bogdan Aurescu.

În prezent, cetăţenii din patru state UE mai au nevoie de vize pentru a intra în SUA – România, Bulgaria, Polonia şi Cipru.

Bogdan Aurescu a participat, vineri, la Facultatea de Studii Europene, din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB), la Conferinţa publică inaugurală a grupului de reflecţie şi analiză internaţională CITADEL.

În cadrul evenimentului, diplomatul român a susţinut o prelegere despre „Parteneriatul strategic România – SUA în contextul dinamicii parteneriatului transatlantic”.