‘Cred ca România trebuie sa raspunda cu calm, dar în egala masura eu privesc relatia cu Ungaria ca pe o relatie cu un partener strategic al României. Exista o serie de repere importante pe care le avem în relatia bilaterala, fie ca vorbim despre Tratatul politic de baza din 1996 – iata, la anul împlineste 20 de ani de functionare foarte buna, as spune -, avem o Declaratie de parteneriat strategic pentru secolul XXI, pe care am încheiat-o în noiembrie 2002, si care iarasi fixeaza o serie de parametri importanti, avem principiile de buna vecinatate, care trebuie sa guverneze relatia bilaterala, si avem foarte multe lucruri si pozitive care se întâmpla în mod efectiv în relatia dintre România si Ungaria’, sustine Aurescu.
Seful diplomatiei române a mentionat nivelul schimburilor comerciale dintre cele doua state, afirmând ca ele au depasit anul trecut 7,2 miliarde de euro, ceea ce plaseaza Ungaria pe unul dintre primele locuri între partenerii comerciali ai României.
El a admis, însa, ca exista si ‘dosare care sunt nerezolvate’ în relatia bilaterala si a exprimat speranta ca ele sa finalizate. În acest sens, Aurescu a dat exemplu situatia protocolului comitetului pentru minoritati nationale, despre care a spus ca este în negocieri înca din 2011.
‘Speram ca partea ungara sa raspunda pozitiv dorintei noastre de a finaliza pâna la urma acest exercitiu, pentru ca este important atât pentru comunitatea maghiara din România, cât si pentru comunitatea româna din Ungaria. Prin urmare, toata deschiderea pentru a construi în baza acestor parametri pe care i-am amintit si care trebuie sa fie respectati în mod strict si ma bucur ca la elementele pe care le-am mentionat acum câteva zile pe aceasta tema am avut o reactie pozitiva din partea ministrului ungar de Externe în cursul zilei de ieri’, precizeaza Bogdan Aurescu.