AURSF solicită autorităţilor eliminarea impozitului şi scăderea taxelor notariale cu 90% la darea în plată
Potrivit acestuia, perceperea acestui impozit, care poate ajunge chiar la 10.000 de lei, reprezintă o barieră artificială şi incorectă în calea deciziei debitorului de a apela la prevederile Legii privind darea în plată.
Mai mult, reprezentanţii AURSF consideră incorectă aplicarea impozitului la soldul creditului şi nu la valoarea imobilului. Avocatul AURSF, Alexandra Burada, a prezentat un exemplu de calcul cu privire la impozitul care trebuie plătit la valoarea imobilului comparativ cu cel care revine dacă se aplică la soldul creditului. Astfel, pentru un apartament în valoare de 24.710 euro, conform expertizelor notariale, impozitul de 2% ar fi de 2.217 lei. Împreună cu taxele notariale şi celelalte taxe percepute, debitorul ar ajunge la un cost de 4.100 de lei.
Pentru acelaşi apartament, cu un sold al creditului de 80.000 de franci elveţieni, impozitul ar fi de 6.477 lei, iar taxele locale ar ajunge la 10.900 de lei.
În sprijinul solicitării de reducere a taxelor notariale cu 90%, reprezentanţii AURSF s-au folosit de faptul că normele Ministerului Justiţiei prin care sunt stabilite aceste tarife prevăd faptul că „tarifele de onorarii conţin scutiri şi reduceri pentru actele întocmite în scopul valorificării unor drepturi prevăzute de legi speciale şi de protecţie socială”. „Spre exemplu, pentru Prima Casă se aplică o reducere de 30% a taxelor notariale”, a explicat Alexandra Burada.
Până în prezent, AURSF a procesat peste 100 de notificări, dintre care 15 au fost transmise.
„Majoritatea debitorilor pentru care am procesat notificări au anunţat că nu pot face rost de aceste sume de bani, pentru impozit şi taxe notariale, astfel că legea devine inaplicabilă”, a subliniat Burada.
Potrivit acesteia, dintre notificările iniţiate, majoritatea provin de la clienţi ai Credit Europe Bank şi Bancpost.
„Majoritatea notificărilor provin de la clienţi ai băncilor care nu au venit pe piaţă cu nicio ofertă reală de pentru clienţii cu probleme. Se remarcă Bancpost şi Credit Europe. Cei mai mulţi au apartamente cu două şi trei camere, pentru care soldul creditului nu a scăzut cu mai mult de 10% de la contractare până în prezent, majoritate pe franci elveţieni”, a explicat avocatul citat.
Mai mult, Burada a specificat faptul că, deşi legea nu impune un anumit grad de îndatorare pentru cei care vor să dea în plată, toţi cei care au iniţiat notificări au un grad de îndatorare de peste 90%.
Reprezentanţii AURSF au mai spus că, în cazul creditelor cesionate către entităţi din afara ţării, notificarea se transmite instituţiei din România care încasează ratele la credit.