Aurul este mai ieftin cu 35%, iar producătorii îşi devalorizează voluntar zacămintele. Ce urmează

Preţul aurului a scăzut cu peste 35% faţă de maximul tuturor timpurilor, de 1921 dolari / uncie, din 6 septembrie 2011. Ca urmare, marii producători de aur ai lumii au fost nevoiţi să taie 17 miliarde de dolari din valoarea propriilor zacăminte. În ciuda uşoarei creşteri din aceste zile,  cotaţiile aurului ar putea încheia 2012 în scădere, prima scădere anuală din anul 2000 încoace, potrivit Bloomberg.
Adrian N. Ionescu - joi, 27 iun. 2013, 11:46
Aurul este mai ieftin cu 35%, iar producătorii îşi devalorizează voluntar zacămintele. Ce urmează

Urmează o furtună de de precieri ale zăcămintelor de aur ale companiilor miniere, potrivit Bloomberg.

Recent, una dintre marile companii miniere din domeniu, Newcrest Mining Ltd (NCM), a decis să şteargă 5,5 de dolari din valoarea zăcămintelor sale, cea mai mare depreciere voluntară din istorie.

Un indice construit de Bloomberg cu acţiunile a 14 mari companii de extracţie a aurului, inclusiv Newcrest, arată că acestea au pierdut aproximativ 164 miliarde dolari din valoarea lor de piață.

Ca urmare, companiile de aur vor fi şters din evaluări active de circa 17 miliarde dolari in ultimele 16 luni, luând în considerare costurile, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

Alte mari companii producătoare, Barrick Gold Corp (ABX), Newmont Mining Corp (NEM) și Gold Fields Ltd (GFI) ar putea fi cele care vor fi urmat lui Newcrest, potrivit analiştilor de la Jefferies International Ltd.

Companiile care extrag şi procesează zăcămintele de aur riscă mari deprecieri ale acestora, după ce au cheltuit 195 de miliarde de dolari pe achiziţii de perimetre, în contextul exploziei prețurilor din ultimul deceniu, potrivit Bloomberg.

„Producătorii se confruntă şi cu tensiunile induse de brokerii de la Goldman Sachs sau de la  Citigroup Inc, care taie constant din previziuni şi prevăd prima scădere anuală din anul 2000 încoace”, mai scrie editorul Bloomberg.

Preţuri şi cauze

Preţul aurului a scăzut cu peste 35% faţă de recordul absolut de 1921 dolari / uncie, din 6 septembrie 2011, şi a atins minimul ultimilor doi ani şi jumătate.

Preţul aurului s-a prăbuşit cu peste 22% numai în acest an, potrivit casei de brokeraj Noble Securities. Azi este cotat la  1.240 de dolari / uncie (o uncie de aur = 31,1034 grame).

Aurul este considerat un refugiu pentru banii care se feresc de inflaţie dar şi de căderea burselor de acţiuni. Cum acestea şi-au atins propriile lor maxime istorice în 2013, banii au fugit „din aur”.

Pieţele au penalizat faptul că vor fi mai puţini bani pentru speculaţii, după ce, săptămâna trecută, Rezerva Federală (FED, banca centrală  a SUA) a anunţat că, din toamnă, va reduce cantitatea de lichidităţi pompate în sistem, până acum, în scopul stimulării creşterii economice.

Ulterior, în comportamentul operatorilor de pe pieţe, a atârnat mai mult faptul că, de data aceasta, banii vor fugi, cel puţin o vreme, din bursele de acţiuni şi se vor refugia din nou în aur.

Scumpirea aurului din ultimii ani s-a datorat speculaţiilor dar şi unor motive fundamentale, două potrivit lui Adrian Danciu, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor SAI Broker Cluj Napoca.

„Mai întâi, măsurile de stimulare a creşterii economice prin valurile de infuzii de capital denumite quantitative easing (QE, în SUA şi nu numai, n.r.) au sporit temerile privind hiperinflaţia. Cum se ştie, aurul este folosit ca refugiu în astfel de situaţii.

În al doilea rând, criza financiară s-a suprapus peste procesul de creştere a rezervelor internaţionale ale Chinei şi Indiei. Cum s-a văzut, tipărirea de bani nu a dus la hiperinflaţie, iar China a anunţat că nu mai dispusă să cumpere aur la orice preţ”, a declarat Adrian Danciu, pentru  ECONOMICA.NET.

„În ultima perioadă, aurul s-a comportat inclusiv ca o marfă pur-și-simplu”, a precizat Silviu Pojar, director de vânzări la casei de brokeraj Noble Securities România, care operează pe piaţa produselor derivate nereglementată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF, succesoarea CNVM).

Declaraţiile preşedintelui FED, Ben Bernanke privind posibilitatea reducerii stimulentelor monetare la finalul anului curent şi apoi eliminarea lor în 2014 „au constituit lovitura de graţie pentru metalul preţios, , căci investitorii nu mai au nevoie să achiziţioneze aur pentru protejarea capitalului, probabilitatea unei inflaţii mari în următorii ani scăzând semnificativ“, a mai spus brokerul de la Noble Securities.

Ce va urma

„Cred că preţul aurului se va stabiliza undeva deasupra pragului de 1.100 de dolari / uncie. Cândva, anul viitor, preţul va reîncepe să crească, dar nu vom mai avea balonul speculativ din ultimii ani”, a mai spus Adrian Danciu.

Cedebrul „Dr. Doom”, economistul Nouriel Roubini a anticipat că preţul aurului va plonja până la 1.000 de dolari uncia în următorii doi ani.

Te-ar mai putea interesa și
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii români vor pune pe piață 6,6 milioane de cozonaci de Sărbători
Patiserii vor scoate pe piaţă aproximativ 6,6 milioane de cozonaci în perioada Sărbătorilor de Iarnă, oferta industriei autohtone fiind cu circa 3-5% mai mică faţă de anul trecut, a declarat......
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită ar fi avertizat Germania cu privire la suspectul atacului din Magdenburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul suspectat de comiterea incidentului de la târgul de Crăciun ...
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Viktor Orban crede că lumea este în pragul unei noi realități
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a afirmat sâmbătă, în cadrul conferinţei sale de presă de sfârşit de an, că, în ...
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Klaus Iohannis a invitat președinții partidelor parlamentare, duminică, la Palatul Cotroceni
Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, duminică, la Palatul Cotroceni preşedinţii partidelor şi formaţiunilor politice ...