Aurul, în așteptarea reducerilor de dobânzi. Ce potențial există pentru un nou vârf de preț?

Aurul a demonstrat capacitatea de a atinge noi maxime istorice chiar și într-un mediu cu rate ale dobânzilor ridicate. În contextul actual al scăderii inflației și al anticipării reducerii ratelor dobânzilor de către băncile centrale, investitorii se întreabă dacă aurul va putea să stabilească noi recorduri.
XTB Polonia - vin, 30 aug. 2024, 16:34
Aurul, în așteptarea reducerilor de dobânzi. Ce potențial există pentru un nou vârf de preț?

Evaluând datele din al doilea trimestru al anului 2024, analiștii XTB, companie specializată în tranzacționarea pe piețele internaționale, remarcă o reducere semnificativă a cererii. Cererea pentru bijuterii a atins cel mai scăzut nivel din 2020, iar cererea totală este cea mai redusă din 2021.

În acești ani, cererea a fost slabă, în principal din cauza încetinirii economice cauzate de pandemie. Cererea pentru bijuterii, care constituie coloana vertebrală a cererii de aur, a scăzut sub nivelul mediu istoric de 550 de tone pe trimestru, înregistrând doar 410 tone în trimestrul anterior.

Această scădere poate fi atribuită prețurilor ridicate, unui dolar american puternic și incertitudinii economice din China. Totuși, se așteaptă o îmbunătățire a cererii odată cu începerea sezonului nunților din India, unde aurul joacă un rol esențial. Mai mult, reducerea taxelor de import pentru aur în India ar putea stimula suplimentar cererea în trimestrul II al anului.

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB

Cererea investițională și băncile centrale rămân pilonii pieței

Cererea pentru lingouri și monede de aur rămâne robustă și, alături de cererea din partea băncilor centrale, constituie în prezent baza achizițiilor de aur pe piață. Aceste două segmente dețin o pondere de peste 50% din cererea totală.

Băncile centrale și-au majorat semnificativ achizițiile de aur în ultimii ani, pe fondul incertitudinilor economice și geopolitice, dar și din dorința de a se îndepărta de dolarul american. Un exemplu este Banca Populară a Chinei, care a făcut achiziții constante în ultimii doi ani. Totuși, a oprit cumpărările în ultimele luni, generând incertitudini în rândul investitorilor.

Totuși, alte bănci centrale și-au menținut nivelul achizițiilor. Surpriza a venit din partea Băncii Naționale a Poloniei, care a achiziționat 14 tone de aur în iulie,

Surprinzător, cel mai mare jucător pe piața achizițiilor de aur în prezent este Banca Națională a Poloniei. Aceasta aplică o strategie ce pare a fi orientată spre diversificare, având scopul de a atinge o pondere de 20% a aurului în rezervele naționale.

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB

ETF-urile pe aur, în atenția pieței

Primele fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri) pe aur au fost lansate acum aproximativ 20 de ani.De atunci, investitorii nu mai trebuie să cumpere aur sub formă de lingouri sau monede pentru a se bucura de avantajele investiționale pe care le oferă aurul. Iar acestea sunt destul de numeroase, luând în considerare, printre altele, diversificarea sau dorința de a limita volatilitatea portofoliului de investiții.

Achiziționarea unei unități ETF pe aur necesită ca fondul să cumpere aur fizic, reducând astfel cantitatea de aur disponibilă pe piață. Este dificil de spus în mod clar dacă investitorii reacționează la creșterea prețurilor aurului și cumpără unități de fond sau dacă aurul crește în valoare deoarece fondurile cumpără aur. În orice caz, corelația este pozitivă.

Am avut excepții de la această regulă în ultimii 2-3 ani – fondurile ETF pe aur au vândut aur, dar, în același timp, am observat o consolidare foarte largă a aurului, iar creșterea de anul trecut a continuat, în ciuda vânzărilor ulterioare ale fondurilor.

Cu toate acestea, se poate observa o relație istorică – investitorii cumpără unități ETF pe aur atunci când ratele dobânzilor sunt reduse, iar acest moment va veni foarte curând. Dacă ETF-urile ar reveni la cantitatea record de aur deținută, adică aproximativ 110 milioane de uncii, de la cele 82 de milioane de uncii actuale, ar însemna că cererea pe piață ar fi în jur de 800 de tone. Acest lucru ar putea inversa în mod clar situația recentă de surplus de ofertă.

 

Reducerea ratelor dobânzilor – un factor clar de creștere pentru aur?

Ratele mai scăzute ale dobânzilor creează un mediu favorabil pentru aur, deoarece acestea implică o creștere a masei monetare și, potențial, a inflației. În contextul în care aurul are o ofertă limitată, iar extracția anuală crește într-un ritm mai lent decât masa monetară, prețul aurului ar trebui să crească pe termen lung.

Analiza comportamentului aurului înainte și după prima reducere a ratei dobânzii de către Fed din ultimii 40 de ani indică o creștere medie de aproximativ 20% în decurs de doi ani după reducere. În majoritatea cazurilor, aurul a înregistrat creșteri semnificative, iar doar într-un singur caz a avut o scădere, însă aceasta nu a depășit 10%.

 

Creșterile din 2024 sunt deja substanțiale, ajungând la aproximativ 20%

Privind comportamentul mediu al prețului aurului pe 5 și 10 ani, precum și pe termen lung (începând cu anii 1950), aurul a înregistrat câștiguri pentru cea mai mare parte a anului. Cu toate acestea, există o anumită scădere în septembrie. Investitorii se întorc pe piață din vacanță, portofoliile sunt reechilibrate, în august s-au înregistrat foarte des vârfuri istorice pentru aur, ceea ce a dus ulterior la o corecție, iar, în plus, în septembrie, de obicei, Fed a luat decizii importante.

Deși piața indică clar o reducere, aceasta este deja complet evaluată de piață. Acest lucru dă o probabilitate de până la 33% pentru o reducere dublă de 50 de puncte de bază. Într-un astfel de scenariu, nu poate fi exclusă realizarea de profituri după decizia Fed programată în septembrie, iar sezonalitatea prevede o astfel de mișcare de piață.

Sursa: Bloomberg Finance LP, XTB

Despre XTB

Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum peste 20 de piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 1 milion de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume.

 

Avertisment cu privire la riscuri

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Te-ar mai putea interesa și
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru populație și firme
Poliția a ieșit masiv pe străzi. Zeci de mii de agenți sunt în misiune în fiecare zi de Sărbători. Recomandări pentru ...
Aproape 23.000 de lucători ai Ministerului de Interne sunt pe străzi în fiecare zi de Sărbători. Autoritățile anunță și o serie de recomandări pentru populație și operatorii comerciali......
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
DGAF a confiscat 2,39 kg de aur cu o valoare de peste 745.000 de lei
Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au confiscat 2,39 kilograme de aur, cu o valoare de piaţă estimată ...
Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Departamentul de Stat american a închis biroul specializat care contracara dezinformarea venită din partea rivalilor SUA
Departamentul de Stat american a anunţat marţi că biroul său specializat în dezinformarea străină, foarte criticat ...
România exportă masiv energie electrică în ziua de Crăciun, pe fondul vântului puternic
România exportă masiv energie electrică în ziua de Crăciun, pe fondul vântului puternic
Pe fondul unui consum redus, specific unei zile de sărbătoare, și al vântului bun pentru turbinele eoliene, România ...