Aurul şi dolarul încep jocul răbdării – analiză Saxo Bank

Metalele preţioase au fost prinse cu garda jos de o tendinţă agresivă a tonului Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă care a mărit dobânzile pentru a patra oară din decembrie 2015, iar aurul a rămas expus ca urmare a unei creşteri record de trei săptămâni a cererii speculative, timp în care a atins, dar nu a reuşit să depăşească 1.300 dolari/uncie, comentează Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank.
Economica.net - joi, 22 iun. 2017, 09:19
Aurul şi dolarul încep jocul răbdării - analiză Saxo Bank

Potrivit acestuia, investitorii în aur şi traderii au fost speriaţi de tonul agresiv al preşedintei Rezervei Federale, Janet Yellen, în urma recentei creşteri a dobânzii în SUA. Venind la doar câteva ore după ce datele au arătat o scădere atât a CPI, cât şi a vânzărilor cu amănuntul, tonul agresiv a prins piaţa cu garda jos.

‘Dolarul a recuperat câteva dintre pierderile recente, în timp ce randamentele obligaţiunilor americane pe 10 ani au crescut de la minimul pe şapte luni. Se preconizează un nou joc al răbdării, căci traderii îşi îndreaptă atenţia către datele economice primite pentru a vedea dacă perspectiva de creştere a Fed şi viteza planificată a următoarelor creşteri ale dobânzii se pot justifica. Din perspectivă tehnică, susţinerea în cazul aurului poate fi aflată la 1.245 dolari/uncie, iar preţul trebuie să se menţină la 1.227 dolari/uncie, tendinţa în creştere din ianuarie, pentru a menţine optimismul care credem că va avea ca rezultat creşterea metalului galben’, precizează specialistul Saxo Bank.

Vânzările în sectorul energetic s-au prelungit pentru a patra săptămână, pe măsură ce producţia din SUA, Libia şi Nigeria scade în continuare speranţele că Opec va avea succes în reducerea inventarelor globale în intervalul de timp preconizat.

Produsele agricole au avut cel mai mult de suferit, zahărul atingând un nou minim pe 15 luni după ce a pierdut 30% din valoare în ultimele patru luni. Creşterea de la mijlocul lunii mai a bumbacului continuă să scadă ca reacţie la prognozele pentru o producţie mai mare în sezonul 2017-18. Condiţiile excelente de creştere atât în India, cât şi în SUA au determinat această schimbare a sentimentului. În următoarele săptămâni, condiţiile cu privire la culturile agricole şi poziţionarea fondurilor vor juca roluri importante în performanţa preţurilor. Condiţiile actuale ale tuturor celor trei culturi sunt similare anului trecut, chiar şi grâul de primăvară care a avut parte de o scădere procentuală la doar 45%, cel mai prost rating din 1988 încoace. Acest eveniment a fost principalul factor ce a determinat performanţa puternică a grâului de decembrie CBOT în ultima săptămână.

În ceea ce priveşte ţiţeiul, acesta a revenit la minimul din mai săptămâna trecută, în timp ce producţia în creştere şi inventarele au primit toată atenţia. Acest lucru survine după patru săptămâni de vânzări în urma eforturilor susţinute (care, însă, au eşuat) ale membrilor OPEC şi non-OPEC de a susţine preţul anunţând o prelungire de nouă luni.

‘Producţia SUA a crescut în medie cu 10 000 barili/zi săptămânal în ultimele opt săptămâni. În cele opt săptămâni anterioare, creşterea medie săptămânală a fost peste 30.000 b/zi per săptămână. O susţinere suplimentară ar trebui să vină din partea rezervelor mai mici ale Opec pe parcursul sezonului actual de vârf pentru cererea domestică. O perioadă prelungită de scădere a preţului va avea, în cele din urmă, un impact asupra capacităţii producătorilor mai slabi de a avea profit, iar creşterea rapidă a producţiei observată recent se va clătina din nou. Ţiţeiul Brent a găsit susţinere la minimul din mai, dar în această fază o redresare peste 50 dolari/b este necesară pentru a-i tempera pe vânzătorii short. La sub 46,65 dolari/b, piaţa ar putea ţinti 44,65 dolari/b’, subliniază Ole Hansen.

Fondată în 1992, Saxo are peste 1.500 de angajaţi în centre financiare de pe întreg globul, inclusiv la Londra, Singapore, Paris, Zurich, Dubai şi Tokyo.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ de selecţie pentru ocuparea a două posturi de membru în Consiliul de Administraţie al societăţii CCGT POWER Işalniţa S.A.
Anunţ de selecţie pentru ocuparea a două posturi de membru în Consiliul de Administraţie al societăţii CCGT POWER ...
Acest proces de selecţie se deruleaza în conformitate cu prevederile Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările......
Vine reforma fiscală: Pensii și salarii înghețate, investiții mai mici, creșteri de taxe, dar și prelungirea PNRR. Bani europeni pentru armament și locuințe sociale. Când se instalează noul Guvern
Vine reforma fiscală: Pensii și salarii înghețate, investiții mai mici, creșteri de taxe, dar și prelungirea PNRR. ...
Președintele ales al României, Nicușor Dan, poartă deja discuții cu principalii actori politici, iar un nou guvern s-ar ...
Ministerul Agriculturii dă din nou drumul investițiilor la Casa Unirea. Vrea să construiască șapte centre logistice și a bugetat 1 milion de lei pentru studii de fezabilitate
Ministerul Agriculturii dă din nou drumul investițiilor la Casa Unirea. Vrea să construiască șapte centre logistice ...
După șase ani de pierderi și acumulare de datorii care au ajuns la 2,1 milioane de lei în 2023, SN Casa Unirea S.A., ...
FOTO Încă o fabrică se demolează în București. Vastint, care are același acționar ca și IKEA, pregătește un nou proiect imobiliar
FOTO Încă o fabrică se demolează în București. Vastint, care are același acționar ca și IKEA, pregătește un nou ...
Încă o veche fabrică din București este pusă la pământ pentru a face loc unui nou proiect imobiliar, după ce în ...