„Vom depăşi 2.000 de dolari, vom ajunge mai sus. Această estimare se bazează pe opinia că (băncile centrale, n.r.) vor continua să tipărească bani”, a declarat Key la Hong Kong, unde a participat la conferinţa anuală a asociaţiei traderilor de aur din Londra.
Aurul se îndreaptă către al 12-lea an consecutiv de creştere, din cauza temerilor că programele de stimulare a economiei, derulate de guverne şi bănci centrale, vor deprecia monedele ţărilor respective şi vor alimenta inflaţia.
„Dintre toate metalele, aurul va avea cea mai bună evoluţie”, a declarat şeful diviziei de tranzacţii cu metale al băncii Standard Chartered.
Aurul cu livrare imediată, care a atins un nivel record de 1.921,15 dolari în septembrie 2011, se tranzacţiona miercuri la circa 1.728 dolari, în urcare cu 11% faţă de începutul acestui an. Din decembrie 2008 şi până în iunie 2011, aurul a avansat cu 70%, în contextul unor achiziţii de active financiare în valoare de 2.300 de miliarde de dolari derulate de Rezerva Federală a SUA (Fed).
Fed a anunţat în octombrie că va cumpăra obligaţiuni garantate prin ipoteci în limita a 40 de miliarde de dolari pe lună şi va menţine dobânzile aproape zero până în 2015 pentru a susţine creşterea economică şi piaţa muncii.
Banca Japoniei a a extins un program de achiziţii de active financiare în octombrie pentru a doua oară în două luni, iar Banca Centrală Europeană a anunţat că este pregătită să cumpere obligaţiuni ale ţărilor din zona euro cu probleme financiare.