De ce are nevoie de bani în plus Preşedinţia

17 11. 2011

Potrivit proiectului de buget pe 2012, aflat în dezbaterea coaliţiei, Administraţia Prezidenţială va primi în 2012 un buget mai mare cu aproape un milion de lei faţă de 2011.

Consilierul premierului Andreea Paul Vass explica zilele trecute şi de ce se dau bani mai mulţi la Cotroceni.

„Suplimentarea fondurilor de la 28,8 milioane de lei la 29,6 milioane de lei este pentru medalii şi pentru Muzeul Cotroceni”, declara Vass, pentru gândul.info.

Majorarea bugetului Administraţiei Prezidenţiale nu este văzută însă cu ochi buni de Opoziţie.

PSD a acuzat că proiectul de buget pentru 2012 este făcut „pentru a satisface clientela politică a puterii fără a ţine cont de necesităţile reale ale României”.

Austeritatea continuă şi în 2012, salariile si pensiile vor fi îngheţate, vor fi concedieri masive în sectorul bugetar şi va continua frânarea economiei. (…) Constatăm că bugetele administraţiei prezidenţiale, serviciilor secrete cresc ceea ce ar trebui să fie normal într-un stat poliţienesc şi dictatorial! Doar nu or să investească în sănătate şi educaţie şi e normal să se investească în cei care ascultă telefoane mai ales că e vorba de un an electoral’‘, a semnalat senatorul PSD, Lia Olguţa Vasilescu.

Finanţiştii din Parlament îşi exprimă şi ei dezacordul faţă de o posibilă creştere a fondurilor Preşedinţiei. Deşi recunosc că nu este o sumă colosală, ei critică faptul că Puterea îşi permite o astfel de majorare în condiţiile de austeritate anunţate  şi a unor măsuri drastice pentru populaţie.

Într-o economie în care veniturile colectate la buget sunt tot mai mici, iar banii pentru investiţii, educaţie, agricultură sunt tăiaţi tot timpul, nu este corect să aloci fonduri suplimentare nici pentru Administraţia Prezidenţială, nici pentru serviciile secrete„, a declarat pentru RTV.net senatorul PNL, Dan Radu Ruşanu, membru al Comisiei de Buget din Camera superioară.

Ruşanu spune că măsura de suplimentare a fondurilor unor instituţii arată de fapt „degringolada actualei guvernări care, ca orice guvernare tiranică, îşi întăreşte structurile de forţă: Ministerul de Interne, serviciile speciale, Parchetul„.

Despre Administraţia Prezidenţială, ce să comentez. Domnul Traian Băsescu una spune şi alta fumează„, a acuzat Ruşanu.

Vicepreşedintele PSD, Constantin Niţă, spune, la rândul său, că toată lumea trebuie să se supună austerităţii, inclusiv instituţiile statului, indiferent de mărimea şi importanţa lor.

Dacă mergem pe principiul că toată lumea trebuie să intre în austeritate, atunci toată lumea să intre, fie că e vorba de Preşedinţie, fie că e vorba de servicii. Nu trebuie făcute execpţii„, a declarat pentru RTV.net deputatul Constantin Niţă, adăugînd că PSD nu va vota bugetul propus de Guvernul Boc.

Deputatul UDMR Erdei Doloczki Istvan, membru al Comisiei de buget, se declară şi el de acord că nu este normal să se dea bani în plus pentru medalii şi investiţii la Muzeul Cotroceni în condiţiile instituirii unor măsuri de austeritate.

Udemeristul spune însă că proiectul de buget este deocamdată în discuţia coaliţiei şi poate suferi modificări până ajunge în Parlament.

Evident că se preconizează că va fi un buget foarte prudent. Banii trebuie cheltuiţi cu multă chibzuinţă. Dar, deocamdată, acest buget este unul plastic. Va ajunge la Parlament probabil peste o săptămână-două. Între timp, poate suferi modificări în coaliţie şi în Guvern„, a precizat deputatul UDMR.