Austeritate și la companiile din energie ale statului. Scade numărul de șefi, scade fondul de salarii, se îngheață angajările
Burduja a spus, în conferință de presă, că firmele au timp până la 23 ianuarie să prezinte conducerii ministerului măsurile clare de reducere a cheltuielilor în acest an. În acest sens, ministrul a trimis o circulară tuturor companiilor, despre care nu a vorbit în conferință de presă, dar care a ajuns în posesia noastră, prin care solicită companiilor din subordine, reducerea cheltuielilor pe mai multe paliere.
În primul rând, numărul posturilor de conducere al acestor companii trebuie redus cu 30%, iar măsura trebuie să intre în vigoare la 1 martie.
În al doilea rând, cheltuielile cu salariile ale acestor companii vor fi reduse cu cel puțin 20%, măsură care să vizeze mai ales posturile din sectorul administrativ.
În al treilea rând, cheltuielile cu bunurile și servicii ale acestor companii se reduc cu 20% față de nivelul din 2024
În al patrulea rând, cheltuielile de sponsorizări și protocol vor scădea la jumătate față de cele de anul trecut
O altă măsură este stoparea angajărilor în cadrul acestor companii în acest an.
În plus față de aceste măsuri de reducere, Burduja a mai spus că numărul de angajați din aparatul ministerului se va reduce cu 20%. Legat de scăderea de costuri din companii, ministrul a spus că nu sunt vizați angajații productivi.
„Vom reduce schema de personal și toți colegii vor da concurs. Estimăm o reducere a posturilor vacante și o eliminare totală de circa 20% a posturilor. Același lucru l-am cerut directorilor din companiile pe care le gestionăm”, a declarat ministrul. Întrebat la câte posturi se va renunța, ministrul a spus că ”sunt 80 de posturi vacante, iar din cele 280 de posturi din minister se va renunța la circa 10-20%”.