Austeritatea a condus la scăderea ajutoarelor europene pentru dezvoltare
Anul trecut, ajutoarele pentru dezvoltare acordate de UE, în valoare de 50,6 miliarde de euro, au reprezentat 0,39% din venitul naţional brut, în scădere cu 4% comparativ cu 2011, precizează un studiu anual al Concord, entitate care regrupează 1.600 de ONG-uri europene care activează în domeniul ajutoarelor pentru dezvoltare. Concord precizează că 19 state membre UE şi-au redus contribuţiile, cele mai mari scăderi fiind înregistrate în ţările afectate de criza datoriilor. Spania a redus ajutoarele pentru dezvoltare cu 49%, Italia cu 34%, Cipru cu 26% iar Grecia cu 17%.
Concord nu se aşteaptă la o revenire spectaculoasă în 2013-2014, când în cel mai bun caz ajutoarele pentru dezvoltare vor reprezenta 0,43% din venitul naţional brut.
În acest ritm, vor lipsi circa 36 de miliarde de euro pentru ca UE să-şi onoreze în 2015 angajamentul de a contribui cu 0,7% din venitul naţional brut la ajutoarele pentru dezvoltare, angajament pe care şi l-a asumat în 2005 în cadrul ‘Obiectivelor Milenare ale Dezvoltării’.
În pofida decalajului, ‘liderii europeni continuă să susţină că îşi vor respecta angajamentele, fără a oferi elemente tangibile cu privire la modul în care intenţionează să facă acest lucru’, subliniază Concord.
Anul trecut, doar Danemarca, Luxemburg şi Suedia au atins sau depăşit obiectivul de a contribui cu 0,7% din venitul naţional brut la ajutoarele pentru dezvoltare, urmând ca în 2013 să li se alăture Marea Britanie.
‘Uniunea Europeană şi statele membre trebuie să facă un efort substanţial pentru a redresa situaţia. UE trebuie să-şi ţină promisiunile în pofida dificultăţilor economice’, a reacţionat comisarul european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs.
În schimb, Concord subliniază printre altele că 5,6 miliarde de euro contabilizate de statele membre drept ajutoare pentru dezvoltare nu au fost alocate efectiv în acest scop, ceea ce reduce contribuţia reală a UE în 2012 la 45 de miliarde de euro, sau 0,35% din venitul naţional brut. Aceste fonduri, pe care Concord le cataloghează drept ‘ajutoare umflate’, acoperă anularea datoriilor ţărilor sărace, ajutoarele acordate studenţilor străini şi cele acordate refugiaţilor în Europa. Cipru şi Malta alocă jumătate din ajutoarele totale pentru aceste cheltuieli, urmate de Grecia şi Austria (aproximativ 26%) şi Franţa (22%). OECD şi Comisia Europeană permit statelor membre să contabilizeze aceste cheltuieli ca ajutoare pentru dezvoltare însă multe state au renunţat, parţial sau total, precum Luxemburg, Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Olanda.