„Am fost informaţi de guvern că Huawei nu poate avea un rol în proiectul NBN al Australiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Huawei pentru Australia, Jeremy Mitchell.
Huawei este al doilea producător de echipamente pentru telecomunicaţii la nivel mondial.
NBN, sau National Broadband Network, este cel mai mare proiect de infrastructură din istoria Australiei, având ca scop conectarea a 93% dintre locuinţe şi firme la o reţea unificată de fibră optică, pentru a extinde serviciile de internet în bandă largă în majoritatea regiunilor continentului.
Proiectul a început în 2009, cu investiţii totale estimate la 38 miliarde de dolari australieni (aproape 40 miliarde dolari SUA) şi ar trebui să fie finalizat până în 2020.
Presa locală a scris luni că Huawei încerca să obţină un contract de furnizor de un miliard de dolari în cadrul NBN, însă participarea companiei la licitaţie a fost blocată de procurorul general în urma unei recomandări din partea serviciilor naţionale de informaţii.
Huawei a fost fondată de actualul director general, Ren Zhengfei. Statutul acestuia de fost ofiţer în Armata Populară a Chinei a alimentat zvonurile privind relaţia strânsă dintre companie şi guvernul de la Beijing.
Huawei a avut probleme asemănătoare şi în SUA, unde autorităţile au blocat accesul companiei la contracte pentru echipamente telecom din cauza unor motive de îngrijorare privind securitatea naţională şi suspiciuni că ar încălca sancţiunile economice împotriva Iranului prin furnizarea de echipamente care facilitează cenzura.
Fondată în 1987 la Shenzen, Huawei a devenit cel mai mare producător chinez de echipamente de telecomunicaţii şi al doilea la nivel mondial, după Ericsson.
Compania nu este listată la bursă, fiind deţinută de angajaţi.
Huawei are peste 110.000 de angajaţi, aproape jumătate lucrând în centre de cercetare din China şi alte ţări, şi afaceri de 28 miliarde de dolari pe an. Compania are contracte cu 45 dintre primii 50 de operatori de telecomunicaţii la nivel mondial.
Huawei a anunţat în luna septembrie că intenţionează să deschidă în România al patrulea centru de suport global, primele trei fiind localizate în China, India şi Mexic, care va fi deservit de 1.500 de angajaţi până la finele anului 2014, din care 80% vor fi români.
Ministerul Economiei a arătat, în luna octombrie, că Huawei va investi 200 milioane euro în România până în 2014, principalele proiecte fiind un centru de proiectare al companiei în zona Pipera, precum şi realizarea unei reţele de fibră optică la nivel naţional în parteneriat cu Transelectrica.
Huawei a intrat în anul 2004 pe piaţa românească.