Australia deschide uşa Chinei pentru a salva Acordul de Parteneriat TransPacific
După cum a anunţat în timpul campaniei sale, noul preşedinte american, Donald Trump, a semnat actul de retragere a Statelor Unite din TPP.
Văzut ca o contrapondere la influenţa tot mai mare a Chinei, acest tratat a fost semnat în 2015 după negocieri dure de către 12 ţări din Asia-Pacific reprezentând 40% din economia mondială.
Premierul australian, Malcolm Turnbull, a declarat că guvernul său poartă ‘discuţii intense’ cu celelalte părţi părţi semnatare ale TPP, ca Japonia, Noua Zeelandă şi Singapore, asupra modalităţilor de a salva tratatul.
‘Este posibil ca politica americană să se schimbe cu timpul în legătură cu acest subiect’, a adăugat el, subliniind că secretarul de stat american desemnat, Rex Tillerson, şi numeroşi congresmeni republicani sunt favorabili tratatului.
‘Există, de asemenea, posibilitatea ca TPP să meargă înainte fără Statele Unite’, a declarat Malcolm Turnbull. ‘Desigur, există potenţialul pentru China să se alăture TPP’, a mai spus premierul australian.
TPP, semnat de 12 ţări din zona Oceanului Pacific (Australia, Brunei, Canada, Chile, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Peru, Singapore, SUA şi Vietnam), nu a intrat deocamdată în vigoare.
Ministrul australian al comerţului, Steven Ciobo, a declarat că ţara sa, Canada, Mexicul şi altele au studiat recent la Davos eventualitatea unui ‘TPP minus unu’.
‘Ar fi perspective pentru China, dacă suntem capabili să îl reformulăm în TPP minus unu pentru ţări ca Indonezia sau China, ori alte state ce ar dori să participe la acesta’, a declarat ministrul la postul Australian Broadcasting Corporation.