Australia și mai multe state latino-americane au cerut marilor puteri să acorde acces gratuit la viitoarele vaccinuri anti-Covid-19
În ţările din America Latină au fost raportaţi nouă milioane de bolnavi şi peste 330.000 de decese în jumătate de an, potrivit unui bilanţ realizat de France Presse pe baza unor date oficiale.
„În faţa pandemiei, la fel ca şi a sărăciei, nimeni nu va face faţă singur”, a declarat preşedintele argentinian Alberto Fernandez în alocuţiunea din această săptămână, cerând ajutorul comunităţii internaţionale.
Brazilia, Columbia, Peru, Mexic şi Argentina se află în primele zece ţări din lume cu cel mai mare număr de cazuri înregistrate de COVID-19.
În intervenţiile lor, liderii din America Latină şi-au exprimat îngrijorarea faţă de accesul la viitoarele vaccinuri.”Trebuie să fie declarate bunuri publice globale”, au subliniat preşedinţii Argentinei şi Peru.
Australia s-a alăturat vineri acestui demers. Dacă un vaccin nu este universal, istoria va fi „un judecător sever”, a susţinut prim-ministrul australian Scott Morrison (foto), o poziţie contrară celei exprimate de SUA, care se opun colaborării globale pe această temă.
„Când vine vorba de vaccin, poziţia Australiei este foarte clară: cine îl găseşte trebuie să-l împartă”, a insistat premierul australian.”Aceasta este o responsabilitate globală şi o responsabilitate morală”.”Unii ar putea să îl vadă ca pe un beneficiu pe termen scurt, ca pe un profit chiar, dar ar trebui să fie conştienţi de faptul că omenirea îşi va aminti mult timp şi va fi un judecător foarte sever”, a adăugat el.
Pe aceeaşi linie, Chile a cerut puterilor mondiale să înceteze „să se confrunte permanent” pentru „a lupta împotriva acestei pandemii şi recesiuni globale”, o aluzie la tensiunile sino-americane.
„În domeniul sănătăţii, aceasta include schimbul de diagnostice şi cunoştinţe, coordonarea deschiderii şi închiderii frontierelor, unirea forţelor pentru dezvoltarea şi disponibilitatea unui vaccin eficient şi sigur şi colaborarea cu ţările cele mai vulnerabile”, a declarat preşedintele chilian Sebastian Pinera.
„Doar aşa vom putea avea vaccinuri şi tehnologii fără brevete, distribuite în mod echitabil, cu o atenţie specială pentru cei mai vulnerabili”, a adăugat omologul său ecuadorian Lenin Moreno.
Mai multe ţări au solicitat, de asemenea, revizuirea criteriilor de acordare a creditelor internaţionale, precum şi moratorii asupra datoriilor.
„Nicio ţară nu îşi poate plăti datoria lăsându-şi populaţia fără sănătate, educaţie, securitate sau capacitate de dezvoltare”, a rezumat situaţia preşedintele argentinian.
Pandemia „va înrăutăţi sărăcia, inegalităţile şi şomajul”, a estimat, la rândul său, preşedintele ecuadorian insistând asupra necesităţii unui „sprijin financiar şi tehnic multilateral”.
Din cauza riscului de contagiune, sesiunea de anul acesta a Adunării Generale a ONU are loc virtual, prin intermediul discursurilor video pre-înregistrate.