Australia nu se mai află în locul indicat de hărţile actuale

Economica.net
01 08. 2016
mpd2dqw_78218800

Atunci când cineva doreşte să localizeze un punct pe o hartă, soluţia este simplă: are nevoie doar de două cifre – latitudinea şi longitudinea. Nu sunt probleme nici când punctul se deplasează, deoarece trebuie schimbate acele două cifre.

Însă atunci când o ţară întreagă se deplasează, lucrurile sunt ceva mai complicate. Este cazul Australiei care, din cauza tectonicii plăcilor, se mişcă în permanenţă şi, de această dată, se îndreaptă spre nord.

„Au apărut mesaje pe Twitter care spun: «Asta înseamnă că piscina vecinului se află în proprietatea mea acum?» Cu siguranţă, nu!”, a declarat Dan Jaksa, directorul departamentului de Date din cadrul Geoscience Australia, un organism guvernamental australian.

„Coordonatele acelei piscine în funcţie de restul lumii s-au schimbat în mod cert cu o distanţă de 1,5 metri”, a adăugat cercetătorul australian.

Placa tectonică continentală australiană se deplasează spre nord cu 7 centimetri pe an, însă sistemele de cartografiere nu au ţinut pasul cu aceste modificări.

Hărţile şi sistemele de geolocalizare actuale – precum GPS – au ţinut cont de poziţia ocupată de Australia în 1994.

Seismele, care sunt provocate de o acumulare de tensiune între plăcile tectonice, schimbă structura uscatului şi fundului mării şi pot să modifice deplasarea continentelor.

Dan Jaksa şi colegii lui recalibrează în această perioadă poziţia Australiei pe suprafaţa Terrei.

Noile calcule, realizate în cadrul Geocentric Datum of Australia, vor fi făcute publice în 2017 şi vor preciza poziţia reală a continentului australian cu o precizie de câţiva milimetri.