Australia: Părinţii care nu-şi vaccinează copiii nu vor mai primi alocaţii

Economica.net
12 04. 2015
vaccin_99203000

Unii părinţi sunt ostili vaccinării, estimând că aceasta este periculoasă pentru copiii lor. În unele ţări europene şi SUA, boli care dispăruseră, precum pojarul, au reapărut.

„Este o măsură importantă de sănătate publică. Este foarte important ca familiile noastre şi copiii noştri să fie în cea mai bună siguranţă posibilă”, a declarat primul ministru în faţa ziariştilor, citat duminică de AFP.

În prezent, părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii pot invoca ‘obiecţia de conştiinţă’, continuând să primească o serie de alocaţii de până la 15.000 de dolari australieni (10.800 euro) pe an pentru fiecare copil.

Dacă noile măsuri sunt adoptate de Parlament, aceşti părinţi nu vor mai primi aceste alocaţii. Cu toate acestea, părinţii care vor refuza să-şi imunizeze copiii din motive medicale sau religioase vor continua să aibă dreptul de a beneficia de unele alocaţii care vor fi acordate în anumite condiţii.

Noile măsuri, care sunt susţinute de opoziţia laburistă, ar urma să intre în vigoare în 2016.

Rata de imunizare pentru copiii cu vârste de la unu la cinci ani este de peste 90% în Australia. Potrivit cifrelor oficiale, mai mult de 39.000 de copii mai mici de şapte ani nu sunt vaccinaţi, ceea ce reprezintă o creştere de 24.000 de cazuri în ultimii zece ani.

„Această alegere de a nu-şi imuniza copiii nu are nici o bază medicală şi nu ar trebui să fie susţinută de contribuabili”, a adăugat premierul Abbott într-o declaraţie comună cu ministrul serviciilor sociale, Scott Morrison.

Părinţii în cauză sunt se tem ca vaccinul ROR (rujeola, oreionul şi rubeola) să nu cauzeze autism, fapt dezminţit de mai multe studii.

Controversa datează din 1998, când un studiu publicat în revista medicală britanică The Lancet a provocat panică în lumea anglo-saxonă făcând o legătură între vaccinul ROR şi autism. Acest articol a fost retras ulterior din cauza unor „nereguli”, dar temerile au persistat.