Australia este al treilea producător mondial de uraniu, după Kazahstan şi Canada, dar nu se foloseşte de energia nucleară, bazându-se mai degrabă pe rezervele sale considerabile de cărbune şi gaze naturale puţin costisitoare, scrie Agerpres.
Canberra este însă sub presiune pentru a-şi anunţa, cu ocazia conferinţei de la Paris din 2015, obiectivele în domeniul luptei împotriva încălzirii globale dincolo de anul 2020. Australia este ţara dezvoltată care emite cele mai multe gaze de seră pe locuitor, potrivit centrului australian Climate Institute.
Premierul Tony Abbott s-a declarat deschis în favoarea energiei nucleare. ‘În legătură cu energia nucleară, am spus-o în repetate rânduri că nu am obiecţiuni tehnologice’, a declarat prim-ministrul.
Cărbunele este ‘bun pentru omenire’, a afirmat el recent. În 2009 Tony Abbott a mai spus că studiile ştiinţifice asupra schimbărilor climatice sunt o ‘prostie absolută’.
Figurând printre primele 20 de ţări în ce priveşte emisia de gaze cu efect de seră, pentru moment Australia şi-a luat angajamentul să le reducă cu 5% până în 2020, în raport cu nivelul anului 2000. Ecologiştii consideră că scăderea ar trebui să fie de 15%.
În cursul recentului summit G20 desfăşurat la Brisbane, cele mai bogate ţări ale lumii au trecut peste rezervele Australiei şi au ajuns la un acord final pentru a susţine o ‘acţiune puternică şi eficientă’ asupra climei.