Australienii de la Macquarie administrează activele CEZ din România printr-o firmă înregistrată în Luxemburg

Felix Power Holdings S a.r.l este acum deținătorul a 100% din acțiunile CEZ România SA, după ce Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a cumpărat activele CEZ din România.
Mihai Nicuţ - mar, 25 mai 2021, 11:01
Australienii de la Macquarie administrează activele CEZ din România printr-o firmă înregistrată în Luxemburg

Dintr-o decizie a acționarilor CEZ România SA, luată la 31 martie și publicată recent în Monitorul Oficial, aflăm că actionar cu 100% la CEZ România este Felix Power Holdings S a.r.l, “o societate înfiinată și care funcționează în conformitate cu legislația din Luxemburg, cu sediul social în Boulevard Royal nr. 20, cod poștal 2449 Luxemburg, înregistrată la Registrul Comerțului din Luxemburg sub nr. B246443 din data de 26 august 2020, care deține 192.119 acțiuni nominative în formă dematerializată, reprezentând 100% din capitalul social al Societății”

Au fost numiți de asemenea și trei membri ai Consiliului de Supraveghere ai companiei, care au luat locul oamenilor puși acolo de CEZ a.s. Este vorba despre Denis Molosov, cetățean australian născut în 1981 la Moscova și domiciliat la Londra, Irene Otero-Novas Miranda, cetăean spaniol, născută în 1972 în Spania și domiciliată la Londra, și Jonathan Brazier Duffy, cetățean irlandez, născut în Irlanda în 1977 și domiciliat tot la Londra.

Grupul ceh de utilităţi CEZ a informat în mai că vânzarea anumitor active care au legătură cu producţia şi distribuţia de electricitate din România către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) s-a finalizat la data de 31 martie 2021, după plata preţului convenit: 4,7 miliarde de lei, aproape un milliard de euro.

„În urma îndeplinirii tuturor condiţiilor, acţiunile au fost transferate cumpărătorului (Macquarie Infrastructure and Real Assets) şi a fost plătit preţul integral de achiziţie”, se arată în raportul de activitate pe primul trimestru publicat de CEZ. „Venitul din vânzarea activelor, în valoare de 24,6 miliarde coroane, va ajuta la scăderea datoriilor, va fi utilizat pentru investiţii de dezvoltare în Cehia şi ţările stabile şi va permite acordarea unui dividend mai mare pentru acţionari”, se mai arată în documentul menţionat.
MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume şi este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piaţă. În prezent, portofoliul său de investiţii cuprinde 12,4 GW de capacităţi de energie regenerabilă şi reţele de distribuţie a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii.

” CEZ Group şi MIRA au ajuns la un acord de vânzare care priveşte toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacţie: distribuţia de energie electrică, furnizarea de energie şi portofoliul operaţional de energie regenerabilă. Cele 7 companii vizate de tranzacţie sunt: Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) şi servicii energetice (High-Tech Clima)”, au anunțat cehii la finalizarea tranzacției.

CEZ este prezentă pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA. După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat cu succes în anul 2007, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.
CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

Grupul CEZ deţinea în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde de euro şi conţine 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012. Totodată, începând cu anul 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu.

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...