Australienii de la Macquarie ar fi plătit 1,1 miliarde de euro ca să cumpere activele CEZ România – surse

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), cumpărătorul activelor CEZ din România, a oferit grupului ceh 1,1 miliarde de euro pentru afacerea de distribuție, producție și furnizare a energiei din România, în condițiile în care consorțiul românesc oferise 915 milioane de euro, potrivit unor surse din piața de energie. Macquarie a negociat în trecut și achiziția business-ului Enel din România, dar tranzacția nu s-a finalizat.
Mihai Nicuţ - vin, 23 oct. 2020, 06:27
Australienii de la Macquarie ar fi plătit 1,1 miliarde de euro ca să cumpere activele CEZ România  - surse

CEZ Group a anunțat că a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), dar fără a publica și valoarea tranzacției.

Potrivit unor surse din piața românească de energie, australienii au oferit grupului CEZ 1,1 miliarde de euro pentru activele scoase la vânzare de CEZ. A fost cea mai bună ofertă, în condițiile în care oferta consorțiului românesc format din Hidroelectrica, Electrica și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) ar fi fost de circa 915 milioane de euro, potrivit surselor noastre, iar, la această valoare, ar fi fost a treia ofertă ca valoare.

CEZ nu a anunțat niciodată, pe parcursul derulării discuțiilor referitoare la vânzarea activelor CEZ din România numele companiilor interesate. Cehii au spus doar, inițial, că au primit 15 oferte și, apoi, că negocierile se derulează exclusiv cu cel care a făcut cea mai bună ofertă. Tot pe surse, pe lângă consorțiul românesc au mau depus oferte finale compania ungară de stat MVM (cea mai mare din țara vecină, cu activitate de producție, transport și distribuție), India Power Corporation, una dintre cele mai mari companii de generare și distribuție de energie electrică din India, și un consorțiu german, format din E.On și Allianz, compania de asigurări fiind oricum acționar minoritar la compania de distribuție a E.On din România.

În final a câștigat Macquarie care, pe lângă cel mai bun preț oferit, se pare că plătește companiei cehe cash, nu apelând la alte instrumente financiare.

Potrivit surselor noastre, Macquarie este la a doua tentative de a cumpăra active energetice în România. În trecut, australienii au mai negociat cu grupul Enel atunci când italienii înclinau să vândă în România, fie pachete minoritare la companii, fie afacerea cu totul. Tranzacția nu s-a materializat pentru că, în final, Enel a decis să nu mai vândă nimic în România.

Cine este cumpărătorul

„România este una dintre cele mai dinamice economii ale Europei şi infrastructura sa energetică este critică pentru susţinerea creşterii pe termen lung a ţării şi tranziţia la un nivel scăzut de carbon. Suntem încântaţi să anunţăm această investiţie şi ne dorim să susţinem această activitate în domeniul infrastructurii critice, prin investiţii în electricitate mai constantă, eficientă, sigură şi sustenabilă pentru comunităţile pe care le deserveşte’, a afirmat Leigh Harrison, şeful Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) pentru EMEA (Europa, Orientul Mijlociu şi Africa), în comunicatul emis după finalizarea tranzacției.

MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume, și este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piaţă. În prezent, portofoliul său de investiţii cuprinde 12,4 GW de capacităţi de energie regenerabilă şi reţele de distribuţie a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii. În total, MIRA administrează investiții în 150 de companii, deține 500 de proprietăți și 4,8 milioane de hectare de teren arabil, toate în 31 de țări.

În total, compania-mamă Maquarie Group administrează la nivel global active de 599 de miliarde de dolari australieni, adică circa 360 de miliarde de euro, deci mai mult de o dată și jumătate PIB-ul României.

Ce au vândut cehii

” CEZ Group şi MIRA au ajuns la un acord de vânzare care priveşte toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacţie: distribuţia de energie electrică, furnizarea de energie şi portofoliul operaţional de energie regenerabilă. Cele 7 companii vizate de tranzacţie sunt: Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) şi servicii energetice (High-Tech Clima)”, au anunțat cehii.

Compania este prezentă pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA. După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat cu succes în anul 2007, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.

CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.

Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde de euro şi conţine 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012. Totodată, începând cu anul 2011, Grupul CEZ în România deţine în portofoliul său sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu

Te-ar mai putea interesa și
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece mai mult timp aşa cum ne place, vin către voi cu o opţiune demnă de......
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...