Într-un articol publicat miercuri pe un blog, experţi ai Microsoft discută programul de tip spyware numit Subzero, dezvoltat de firma vieneză DSIRF. Ei au indicii că acesta a fost lansat de mai multe ori în 2021 şi 2022 pentru obţinerea de date confidenţiale, cum ar fi parolele. „Printre victimele identificate până acum sunt cabinete juridice, bănci şi firme strategice de consultanţă din ţări ca Austria, Regatul Unit şi Panama”, afirmă specialiştii concernului american, scrie Agerpres.
Ministerul austriac de interne a comunicat că deocamdată „nu este în măsură să confirme astfel de incidente” şi că nu are „nicio relaţie de afaceri cu DSIRF”.
Serviciul de informaţii DNS „verifică acuzaţiile. În stadiul actual nu există probe privind utilizarea unui program spion de către firma în cauză”, arată o declaraţie trimisă agenţiei France Presse.
AFP nu a reuşit să contacteze imediat compania DSIRF. Ziarul Kurier scrie că potrivit acesteia Subzero, care nu este disponibil pe piaţă, nu a fost folosit în scopuri ostile şi „a fost dezvoltat exclusiv pentru necesităţile autorităţilor unor ţări din Uniunea Europeană.
Cu un an în urmă, mai multe organizaţii internaţionale de presă au dezvăluit că programul Pegasus, produs de grupul israelian NSO, a permis spionarea telefoanelor a sute de jurnalişti, oameni politici, activişti sau manageri de companii din mai multe ţări. NSO a dat asigurări că programul este destinat exclusiv obţinerii de informaţii despre reţele infracţionale sau teroriste.