Austria cere Germaniei lămuriri privind acuzaţiile de spionaj formulate de presă
Potrivit cotidianului, BND a interceptat între 1999 şi 2006 circa 2000 de numere de telefon fix şi mobil, faxuri şi e-mailuri ale unor ministere, organizaţii internaţionale, ambasade şi firme din Austria. Aceleaşi informaţii au fost publicate şi de săptămânalul austriac Profil. Pe lista instituţiilor spionate figurează OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol) şi AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică), ale căror sedii se află la Viena.
„Spionarea statelor prietene nu este doar rară şi nedorită, este şi inacceptabilă”, a declarat preşedintele austriac într-o conferinţă de presă ad hoc, la care a participat şi cancelarul Kurz. Astfel de acţiuni „pun la îndoială pe termen lung încrederea între state”, a adăugat Van der Bellen.
Preşedintele comisiei din Bundestag (camera inferioară a Parlamentului Germaniei) pentru serviciile de informaţii, deputatul Armin Schuster, a declarat că ia în considerare acuzaţiile din partea Austriei, pentru a vedea dacă sunt noi sau doar reiau afirmaţii din 2015.
BND a fost acuzat în urmă cu trei ani că a spionat mai multe ţări aliate, printre care şi Austria, pe cont propriu sau pentru NSA (National Security Agency), unul din serviciile de informaţii ale Statelor Unite. Printre obiectivele menţionate de presă în 2015 se aflau ministerul francez de externe, preşedinţia Franţei, Comisia Europeană şi ministerele de interne ale mai multor state europene. În 2016, Germania a adoptat o lege pentru delimitarea mai exactă a activităţilor BND.