„Dacă producătorii de vaccinuri ruși și chinezi ar obține unda verde în Europa și ar produce aici, Austria ar încerca cu siguranță să facă disponibilă capacitatea de producție în întreprinderile naționale de profil” pentru aceste vaccinuri, a spus Kurz într-un interviu acordat Welt am Sonntag.
„Exact ca și pentru producătorii din alte țări”, a adăugat el. „Este vorba despre obținerea celui mai sigur vaccin cât mai repede posibil, indiferent de cine îl fabrică”.
Kurz a mai spus că se poate oferi voluntar pentru a primi vaccinul rus, dacă acesta va fi autorizat în Europa. „Vaccinurile se referă la eficacitatea, siguranța și disponibilitatea lor, nu la lupte geopolitice”, a spus el.
Remarcile sale vin într-un moment în care relațiile dintre Uniunea Europeană și Rusia au fost tensionate, mai ales după presupusa otrăvire și încarcerarea opozantului rus Alexei Navalny.
Cancelarul german Angela Merkel a spus și ea că este deschisă să permită utilizarea Sputnik V în UE.
Vaccinul a fost marcat de controverse, dar prestigiosul jurnal medical The Lancet a publicat recent descoperiri științifice pozitive cu privire la eficacitatea acestuia.
Merkel a deschis, de asemenea, ușa unui vaccin din China, subliniind că o țară „precum Serbia se vaccinează mai repede” decât restul Europei, „cu vaccinul chinezesc”.
Până în prezent, UE a autorizat trei vaccinuri împotriva Covid-19, dezvoltate de Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca.