Încă 15% din valoarea totală va fi scadentă în perioada 2016 – 2021, le-a declarat jurnaliştilor copreşedintele FMA, Helmut Ettl. Acesta a anunţat că se aşteaptă ca mai multe credite denominate în franci elveţieni să nu mai poată fi achitate, însă acesta nu este un motiv pentru ca persoanele ce au accesat împrumuturi să intre în panică.
Banca Naţională a Elveţiei a luat, joi, prin surprindere pieţele financiare, după ce a abandonat pragul minim de 1,20 franci pentru un euro. Anunţul a provocat o apreciere de 30% a francului elveţian în raport cu moneda euro şi cu 25% faţă de dolar.
Este posibil ca unele state din Europa de Est să impună măsuri legale pentru a limita impactul eliminării pragului de 1,20 franci pentru un euro, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria, a afirmat Helmut Ettl.
Luni, Volksbank România a anunţat că va menţine, pe o perioadă de 3 luni (între 20 ianuarie şi 17 aprilie 2015) un curs valutar fix, de 3,8035 lei pentru 1 franc elveţian, pentru plăţile următoarelor trei rate lunare datorate de clienţi.
Acest curs este cel valabil la data de 31 decembrie 2014.
Potrivit ministrului român de Finanţe, Darius Vâlcov, un număr de 75.412 români au credite în franci elveţieni. Peste 90% din aceste credite sunt concentrate la şase bănci.