Comparativ cu luna aprilie 2014, inflaţia a crescut în şapte state membre, a rămas stabilă în patru ţări şi a scăzut în 16 state membre (inclusiv în România de la 1,6% la 1,3%). Ţările cu cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei au fost Grecia (minus 2,1%), Bulgaria (minus 1,8%), Portugalia (minus 0,3%) şi Cipru ( minus 0,1%).
În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut în mai la 0,5%, de la 0,7% în luna precedentă. Astfel, rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani.
Cele mai mari creşteri de preţuri în zona euro au fost înregistrate la tutun, în restaurante şi cafenele (creştere de 0,08 puncte procentuale fiecare) şi electricitate (0,07 puncte procentuale). În schimb, preţul legumelor a scăzut cu 0,13 puncte procentuale, preţul serviciilor de telecomunicaţii s-a redus cu 0,11 puncte procentuale, iar cel al fructelor cu 0,07 puncte procentuale.
În pofida scăderii din luna mai, inflaţia în zona euro rămâne în continuare în zona de pericol a Băncii Central Europene, ceea ce alimentează speculaţiile potrivit cărora BCE va fi nevoită să ia noi măsuri pentru a pune capăt tendinţei de scădere a preţurilor.
Banca Central Europeană a revizuit în jos prognozele de inflaţie pentru zona euro până în 2016, a anunţat în 5 iunie preşedintele BCE, Mario Draghi.
Pentru acest an, BCE mizează pe o creştere a preţurilor în zona euro de 0,7%, sub avansul de un procent preconizat în luna martie şi mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE. De asemenea, potrivit noilor prognoze, în 2015 inflaţia în zona euro ar urma să ajungă la 1,1%, mai puţin faţă de 1,3% cât estima anterior, şi la 1,4% în 2016, faţă de 1,5% cât se prevăzuse în luna martie.