FMA a estimat miercuri că modificarea ar putea da naştere la credite de până la 4,2 miliarde de euro, pe baza rezultatelor înregistrate de ţara vecină Germania, care permite deja companiilor de asigurări să împrumute companiile.
Modificarea legislativă, care va intra în vigoare în luna ianuarie 2014, oferă asiguratorilor ‘o oportunitate suplimentară de investiţie, deschizând în acelaşi timp un volum semnificativ de finanţare pentru economia domestică’, a subliniat FMA.
În urma acestei decizii companii de asigurări precum Vienna Insurance sau Uniqa vor putea acorda credite pe termen lung unor companii care au un rating de tip investment-grade precum şi fluxuri stabile de lichidităţi. FMA a introdus însă unele limite cu privire la suma pe care asiguratorii o pot împrumuta precum şi cu privire la expunerea pe fiecare creditor.
Companiile din Austria se bazează mai ales pe credite bancare decât pe pieţele de capital pentru finanţare iar indicatorii de creditare bancară sunt printre cei mai mici din Europa. Bancherii au avut reacţii mixte la modificarea legislativă, unii plângându-se că creşterea concurenţei este ultimul lucru de care aveau nevoie iar alţii au apreciat că astfel de credite pe termen lung sunt rare.
Principalele companii de asigurări din Austria,Vienna Insurance Group AG şi Uniqa, concurează între ele atât pe piaţa domestică cât şi în Europa de Est, inclusiv în România. Vienna Insurance Group deţine în România companiile Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă. La rândul său, Uniqa Asigurări avea la finele anului trecut 1.333 de angajaţi, cu 256 mai mulţi decât în 2011, şi o reţea teritorială formată din 48 de sucursale şi 118 agenţii.