Conform raportului bugetar anual prezentat Comisiei Europene, în 2016 cheltuiala medie per solicitant de azil este prevăzută la 10.724 de euro.
Circa un sfert din acest miliard de euro va reveni celor nouă landuri federale, confruntate cu cheltuieli tot mai mari pentru primirea migranţilor.
Conform previziunilor, deficitul bugetar al Austriei va fi de 2% în 2015, iar Ministerul de Finanţe mizează pe menţinerea în limitele criteriilor de la Maastricht, respectiv un deficit sub 3% din PIB, şi în 2016.
Austria, ţară cu 8,5 milioane de locuitori, a fost tranzitată de la sfârşitul lui august de circa 250.000 de migranţi, marea lor majoritate continuându-şi călătoria spre Germania sau ţările scandinave.
Austria examinează în prezent aproximativ 60.000 de cereri de azil.
Austria şi Italia au cerut recent Bruxellesului să aplice, din cauza crizei migranţilor, clauza din Pactul de Stabilitate ce permite depăşirea, în caz de ‘evenimente excepţionale’, a plafonului de deficit fără a suporta sancţiuni.
În timp ce comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Pierre Moscovici, a declarat la sfârşitul lunii septembrie că studiază această posibilitate, ministrul de finanţe german Wolfgang Schaeuble a exclus o astfel de exceptare de la criteriile de stabilitate.