Până acum, supervizarea băncilor care operează în Austria şi nu erau controlate de agenţia de supervizare bancară (SSM) din cadrul Băncii Centrale Europene era împărţită între FMA şi Banca Centrală a Austriei (ONB).
În prezent, FMA verifică respectarea reglementărilor bancare în timp ce ONB constată faptele, face inspecţii la bănci, analizează informaţiile, face rapoarte şi procesează datele.
Anul viitor, toate responsabilităţile de reglementare vor fi preluate de FMA, le-a declarat jurnaliştilor ministrul de Finanţe, Hartwig Loeger, adăugând că se aşteaptă la reduceri anuale de costuri de zece milioane de euro.
„Vrem să fim siguri că nu vor exista dublări şi suprapuneri. În eventualitatea unei crize, sau pentru a identifica rapid riscurile sistemice, ONB ar putea cere FMA să verifice anumite bănci, a afirmat Loeger.
Decizia a atras critici din partea ONB, care apreciază că ar putea spori riscurile în cazul unei noi crize.
„Într-o anumită măsură, văd în rândul unor membri ai Guvernului o tendinţă de a considera ONB ca un fel de instituţie subordonată şi aceasta este o pantă alunecoasă. Independenţa ONB este unul din cele mai valoroase lucruri şi suntem foarte, foarte sensibili în legătură cu asta”, a declarat guvernatorul ONB, Ewald Nowotny, care este şi membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene.
Principalele bănci austriece, Erste Group şi Raiffeisen Bank International, au o prezenţă importantă şi pe piaţa din România.