Austria va dona Cehiei 30.000 de doze de vaccin anti-COVID-19
După mai multe zile de negocieri, ambasadorii UE au convenit joi să modifice sistemul de distribuţie din cadrul Uniunii pentru 10 milioane de doze de vaccin BioNTech-Pfizer ce urmează a fi livrate în trimestrul al doilea, astfel încât ţările în cea mai mare nevoie să poată primi mai multe.
Din aceste 10 milioane de doze, 2,85 milioane de aşa-numite „vaccinuri de solidaritate” vor fi împărţite între cinci ţări: Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia.
Repartiţia dozelor precomandate de UE de la laboratoare se face între Cei 27 în funcţie de populaţia lor (pro rata). Dacă un stat renunţă să cumpere partea sa, dozele sale sunt redistribuite între ţările interesate.
Or, anumite state nu au comandat suficiente doze sau au mizat prea mult pe vaccinul AstraZeneca, datorită preţului său mai scăzut, vaccin care este însă afectat de probleme de producţie.
La jumătatea lui martie, îndemnaţi de cancelarul austriac Sebastian Kurz, liderii din Republica Cehă, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi Letonia au cerut să se introducă un „mecanism de corecţie” pentru a obţine doze suplimentare, estimând că au fost „lezaţi” de sistemul de repartiţie.
Potrivit UE, ţările cele mai în dificultate din punctul de vedere al vaccinurilor sunt Bulgaria, Croaţia, Slovacia, Letonia şi Estonia.
Preşedinţia portugheză a prezentat propuneri pentru a da dovadă de solidaritate faţă de aceste cinci ţări, alocându-le mai multe doze decât cota lor obişnuită. Austria, Slovenia şi Republica Cehă au respins soluţia propusă.
Joi seara, Austria a susţinut că este de neînţeles faptul că vecina sa Cehia, care a fost puternic afectată de varianta britanică, mai periculoasă, a coronavirusului, nu a primit mai multe doze de vaccin. Vineri, Austria a promis că va acţiona pe cont propriu.
„Vom sprijini bilateral Republica Cehă cu 30.000 de doze de vaccin şi credem că este foarte pozitiv că am auzit de asemenea că alte state europene sunt pregătite să procedeze la fel”, se spune în comunicat.
„Nu vrem să acceptăm că una din ţările vecine nouă este lăsată în urmă”, adaugă textul citat.
Citiți și: Coronavirus: Numărul deceselor în Cehia a trecut de 25.000, dublându-se în 2021 (economica.net)
Cancelarul Kurz este criticat de opoziţie pentru eşecul Austriei de a comanda numărul maxim de doze de vaccinuri la care avea dreptul pe baza schemei UE. Austria a eşuat joi în tentativa de a obţine mai multe doze decât procentul ce îi revine proporţional cu numărul de locuitori.