„Prin aceasta, punem bazele pentru neutralitatea climatică”, a declarat ministrul austriac al Mediului, Leonore Gewessler, în faţa Parlamentului, care a adoptat miercuri actul legislativ.
Potrivit strategiei coaliţiei de guvernare, formată din conservatorii de la OVP şi ecologişti, centralele fotovoltaice şi turbinele eoliene vor fi responsabile pentru cea mai mare parte a creşterii producţiei de energie din surse regenerabile. Energia hidro joacă deja un rol important în producţia de electricitate a Austriei.
Pentru ca întreaga energie să fie numai din surse regenerabile, capacităţile de producţie trebuie majorate cu 27 de Terawaţi oră (11 Terawaţi oră energie fotovoltaică, 10 Terawaţi oră energie eoliană, 5 Terawaţi oră energie hidro şi 1 Terawat oră biomasă), ceea ce ar corespunde unei creşteri de 50% a actualelor capacităţi de producţie a energiei verzi (55,6 Terawaţi oră)
Guvernul austriac consideră pachetul de finanţare convenit drept primul pas spre investiţii de peste 30 de miliarde de euro în sectorul energiei verzi. Se estimează că schema va crea până la 100.000 de locuri de muncă.
Pentru a putea finanţa măsurile, taxa anuală pentru energia verde plătită de gospodării va fi majorată de la aproximativ 100 până la 115 euro. În schimb, pentru gospodăriile cu venituri reduse taxa anuală a fost plafonată la 75 de euro.
Legea a fost sprijinită de toate partidele din Parlament, cu excepţia formaţiunii de extremă dreaptă FPO. Purtătorul de cuvânt al acestei formaţiuni, Axel Kastegger a subliniat faptul că Austria va continua să importe combustibili fosili ăn timpul iernii, chiar dacă pachetul legislativ va fi implementat în totalitate. În plus, Kastegger susţine că terenurile agricole vor fi blocate de panouri fotovoltaice.