‘Este vorba să fie asigurată o intrare ordonată, controlată în ţara noastră, (nu-i vorba) de închiderea graniţei’, a explicat ministrul austriac, la postul de televiziune Oe1. ‘În ultimele săptămâni grupuri de migranţi au devenit mai nerăbdători, agresivi şi emotivi’ şi ‘trebuie să ne luăm toate măsurile de precauţie’.
Membră a partidului conservator (OVP), aliat în coaliţia guvernamentală cu social-democraţii, Johanna Mikl-Leitner a apreciat necesară luarea de ‘măsuri ferme, durabile’ în faţa riscului de busculade de migranţi şi refugiaţi care aşteaptă de obicei ore întregi în frig să treacă graniţa între cele două ţări.
Oficialul austriac nu a făcut precizări referitoare la forma pe care o va lua această barieră, care potrivit media, se va extinde pe mai mulţi kilometri de o parte şi de alta a punctului de trecere a graniţei.
Mikl-Leitner a făcut mai multe referiri în ultimele zile la o consolidare a dispozitivului de la graniţa austriacă unde sosesc în fiecare zi mii de migranţi care au traversat Slovenia. Ea a vorbit marţi de ‘măsuri structurale’ fără a da detalii asupra proiectului său.
Ministrul a fost ţinta a numeroase critici săptămâna trecută în Austria, în timp ce pleda pentru construirea unei ‘fortăreţe Europa’.
Dar Partidul Social-Democrat al cancelarului austriac Werner Faymann nu părea miercuri a fi în dezacord cu anunţul ministrului. Ministrul apărării, social-democratul Gerald Klug, a declarat într-un interviu că este pregătit să aibă în vedere un sistem de bariere ‘pentru a fi în măsură să controleze sosirea imigranţilor într-o manieră organizată’.
Ungaria a închis la mijlocul lunii octombrie a doua dintre graniţele sale, cea cu Croaţia, blocată cu un gard de sârmă ghimpată, provocând o schimbare spre Slovenia a itinerariului migranţilor şi refugiaţilor care se deplasează din Grecia spre nordul Europei. Aproape 90.000 de imigranţi au tranzitat Slovenia din 17 octombrie.