Austria vrea un plan de acţiune cu Balcanii pentru a opri fluxul migraţiei
”Cred că aceasta nu mai poate funcţiona în acelaşi mod şi că Austria, Germania şi Suedia nu pot să primească refugiaţi în mod nelimitat”, a declarat Kurz într-o conferinţă de presă la Sarajevo. ”Prin urmare, trebuie să se facă ceea ce trebuia făcut de la început, adică (…) oprirea migraţiei necontrolate”, a adăugat şeful diplomaţiei austriece, a cărui ţară a primit în 2015 circa 90.000 de solicitanţi de azil.
Kurz a criticat gestionarea crizei migraţiei de către autorităţile greceşti şi a vorbit despre ”un plan de acţiune” pe care intenţionează să-l pună în practică ”în cooperare” cu ţările balcanice, fără să ofere însă detalii privind măsurile planificate. ”Din păcate, nu am reuşit până în prezent că înregistrăm progrese cu Grecia. Guvernul grec nu ne-a ajutat mult în acest domeniu”, a afirmat ministrul austriac.
Sebastian Kurz ar urma să viziteze în această săptămână majoritatea ţărilor din Balcanii de Vest, inclusiv Serbia şi Macedonia, care se află pe actuala ”rută balcanică” a migranţilor. Debutul turneului lui Kurz coincide cu demararea construirii de către Macedonia a unui nou gard de sârmă ghimpată la frontiera sa cu Grecia.
La încheierea unei reuniuni a UE sâmbătă la Amsterdam, unde au fost invitate, de asemenea, Turcia şi ţările din Balcani, Kurz a sprijinit o cerere, ce datează de mult timp, a Ungariei, care vrea ”o linie de apărare” în Balcani pentru a opri afluxul de migranţi, având în vedere incapacitatea Greciei ”de a proteja spaţiul Schengen”.
La Sarajevo, Kurz a admis posibilitatea ca migranţii să aleagă ”noi rute” şi că aceasta creează ”unele provocări” pentru ţările vizate, dar a dat asigurări că ţara sa ”nu va pasa povara”. ”Nu intenţionăm să-i oprim pe migranţi la frontiera noastră”, a afirmat Kurz.