Austriacul Ernst Strasser, anchetat de PE alături de Adrian Severin, a fost inculpat pentru corupţie

Economica.net
10 08. 2012
parlament_european_23234400_07178100

După o anchetă de 15 luni, Ernst Strasser a fost inculpat pentru corupţie şi riscă până la zece ani de închisoare, în cazul în care va fi găsit vinovat, a precizat parchetul.

Ernst Strasser a demisionat în martie 2011, după ce a fost atras într-un flagrant organizat de presă, alături de alţi doi eurodeputaţi, Adrian Severin şi fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler, de către jurnalişti de la cotidianul britanic Sunday Times care s-au prezentat ca membri ai unor grupuri de lobby.

Filmaţi cu o cameră ascunsă, cei trei deputaţi au acceptat să prezinte anumite amendamente favorabile unui anumit grup de interese, în schimbul unor remuneraţii care atingeau până la 100.000 de euro pe an.

Ernst Strasser afirmă că este nevinovat.

Investigaţia a fost efectuată de către Parlamentul European în colaborare cu Agenţia EUROJUST. Potrivit parchetului, anchetatorii au putut să aibă acces la conturi bancare, să efectueze numeroase interogatorii şi să organizeze percheziţii la domiciliile suspecţilor.

O anchetă în acest caz a fost deschisă şi în România. În 18 iulie 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Severin, membru al Parlamentului European, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

În 22 iulie 2011, procurorii anticorupţie i-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar în 27 iulie 2011 anchetatorii au solicitat autorităţilor judiciare competente din Belgia şi Franţa, prin comisii rogatorii, efectuarea unor acte procesual penale necesare instrumentării cazului europarlamentarului Adrian Severin.

În luna iulie a acestui an, doi asistenţi ai europarlamentarului Adrian Severin şi administratorul unei firme au fost puşi sub acuzare de către procurorii anticorupţie, pentru complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, în scopul obţinerii de fonduri europene.

Din ordonanţa de extindere a cercetărilor şi de începere a urmăririi penale a rezultat că, în perioada martie 2007 – noiembrie 2010, europarlamentarul Severin Adrian ar fi încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanţă cu firmele menţionate, create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii. Firmele respective erau controlate de europarlamentar prin intermediul asistenţilor săi, Jugănaru Anne-Rose-Marie, Tiugea George-Vadim şi o altă persoană, iar contractele de consultanţă au fost încheiate la puţin timp după ce firmele au fost înfiinţate, de exemplu cu SC PROFESSIONAL CONSULTING SYSTEM SRL la trei zile după înfiinţarea sa. Trei dintre firme au facturat o serie de contracte în prima luna de la înfiinţare, alte doua – în cea de-a doua luna de la înfiinţare.

În primăvara anului trecut, reporterii de la Sunday Times au înregistrat o discuţie cu europarlamentarul Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg, material video-audio în care eurodeputatul vorbeşte despre demersurile făcute pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Reporterii ziarului britanic le-au propus mai multor deputaţi – un român, un sloven şi un austriac – să le plătească 100.000 de euro în schimbul unor amendamente a căror adoptare ar putea-o obţine. Cei trei deputaţi au acceptat, relata atunci AFP. Adrian Severin, fost vicepremier român, a trimis un e-mail falşilor lobbyişti, afirmând: „Doar ca să ştiţi că amendamentul pe care îl vreţi a fost depus la timp”. La scurt timp, el a trimis o factură de 12.000 de euro pentru „servicii de consiliere”.