Austriecii de la amb Holding aduc încă 600.000 de euro în viile româneşti şi lansează un nou brand de vin
amb Wine produce şi comercializează în Romania brandurile de vinuri Liliac, Young Liliac şi Crepuscul, la crama Liliac din Batoş, judeţul Mureş. Compania îşi propune dublarea vânzărilor pe segmentul de vinuri premium pentru acest an şi ţinteşte o cifră de afaceri de 3,6 milioane de lei (circa 800.000 de euro). Pentru a ajunge la această cifră de afaceri, amb Wine intră şi pe segmentul vinurilor disponibile consumatorilor la raft în magazine.
„În timp ce Liliac se adresează segmentului premium şi se distribuie cu precădere în sistemul HoRECA, brandul Crepuscul este creat anume pentru retail, aducând astfel vinurile amb Wine mai aproape de consumatorii noştri”, a declarat Victor Ciupercă, country manager amb Holding.
Vinurile sub brandul Crepuscul se găsesc în reţeaua Mega Image şi în reţeaua de distribuţie a Metro, iar preţurile depăşesc 30 de lei per sticlă. Crepuscul este disponibil spre comercializare cu următoarele vinuri: Sauvignon Blanc cu Feteasca Regală, Merlot cu Fetească Neagră şi Gewurtztraminer.
10% din vin merge la export
În 2012, vânzările de vin ale amb Wine au fost de 500.000 de lei (112.000 de euro). Investiţia de 600.000 de euro va creşte capacitatea de producţie de 180.000 de litri, la 260.000 de litri şi se va realiza până la sfârşitul acestui an. Astfel, amb Wine va putea produce anual 340.000 de sticle. Totalul investiţiilor realizate până în prezent este de 5,5 milioane de euro, aici find incluse şi cheltuilile operaţionale.
Anul trecut, 10% din producţie a mers la export, pe pieţele din Austria şi Germania. Oficialii companiei spun că sunt în discuţii şi pentru exportul spre Anglia şi Canada. „Nu avem ambiţii pe export. Vrem să ne dezvoltăm la nivel local”, mai spune Victor Ciupercă.
Decizia amb Holding de a intra pe segmentul producerii şi comercializării vinurilor a fost luată în 2010, când a achiziţionat 14,6 hectare la Batoş. În 2011 au urmat investiţii de trei milioane de euro, bani folosiţi pentru achiziţionarea şi cultivarea a altor 38 de hectare de vie, dar şi în dezvoltarea unei unităţi de vinificare. În ultimii doi ani s-au mai investit un milion de euro pentru dezvoltarea suprafeţelor de vie cultivate şi a facilităţilor de producţie.
„Am ales să investim în această zonă pentru că din vremuri istorice, din regiunea Lechinţa-Batoş se trimiteau vinuri Casei Regale a Austriei. Solul şi clima ne permit acum să cultivăm şi soiri pentru vin roşu. Dorim să investim în afceri sustenabile şi ne concentrăm pe România. De ce România? Eu cred că sunt multe posibilităţi şi oportunităţi de care se poate profita”, a declarat Alfred Michael Becker, proprietarul amb Holding.
În prezent, compania are 52,8 ha plantate cu struguri de soiuri nobile în regiunea Batoş şi Vermeş-Lechinţa şi are o capacitate de producţie de 180.000 litri, utilizând cele mai moderne tehnologii de vinificare, inclusiv metoda schilfwein, o premieră în România.
amb vrea să cumpere păduri
amb Holding mai deţine în România 650 de ha de teren agricol, cultivat cu cereale, în Stoicăneşti, judeţul Olt. Compania mai este interesată şi de achiziţii de păduri. „Suntem în discuţii avansate pentru achiziţia de păduri în judeţele Harghita şi Covasna. Încercăm să avem mai multe terenuri cu paduri comasate”, mai spune Victor Ciupercă.
Investiţiile amb în România se ridică la circa 60 de milioane de euro, din care 50 în imobiliare, 5,5 milioane de euro în viticultură, iar patru milioane de euro în agricultură.