Licitaţia pentru cele 51 de autobuze electrice de circa 12 metri lungime mai include şi 15 de staţii de încărcare rapidă şi 51 de staţii de încărcare lentă.
Aceasta este împărţită în patru loturi:
Lotul 1: Alba Iulia – 13 autobuze electrice – 4 staţii de încărcare rapidă – 13 staţii de încărcare lentă (13,26 mil. lei)
Lotul 2: Buzău – 9 autobuze electrice – 3 staţii de încărcare rapidă – 9 staţii de încărcare lentă (25,12 mil. lei)
Lotul 3: Constanţa – 20 autobuze electrice – 5 staţii de încărcare rapidă – 20 staţii de încărcare lentă (55 mil. lei)
Lotul 4: Ploieşti – 9 autobuze electrice – 3 staţii de încărcare rapidă 9 staţii de încărcare lentă (25,12 mil. lei).
Termenul limită până la care companiile interesate pot depune oferte este 17 ianuarie 2019, potrivit anunţului publicat marţi în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Luna trecută, Primăria Turda a semnat contractul pentru cumpărarea a 20 de vehicule nepoluante fabricate în Cehia, aceasta fiind prima achiziţie de autobuze electrice din România care se realizează cu fonduri europene.
Anterior, Primăria Suceava a semnat contract pentru achiziția a cinci autobuze electrice, fabricate în Turcia iar Primăria Cluj – Napoca a cumpărat autobuze electrice de la producătorul polonez Solaris. În ambele cazuri, finanțarea este asigurată în proporție de 85% din fonduri elvețiene.
Și Primăria Capitalei a anunţat încă din luna august că a depus cereri de finanţare pentru fonduri europene în valoare de 283 milioane euro pentru mai multe investiţii, precum achiziţionarea a 100 de tramvaie şi a 100 de autobuze electrice. Până acum a fost lansată licitaţia pentru cele 100 de tramvaie.